VIDEO: ‘Johan’ is een ode aan volksheld Cruijff

14-01-2014 19:47

‘Als Johan Cruijff zich bij de hemelpoort zou melden, zou hij net zo lang met Petrus onderhandelen tot die hem weer terug zou sturen. En waarschijnlijk zou het hem nog lukken ook.’ Op deze, ietwat Cruijffiaanse, premisse is de nieuwe VPRO-dramaserie ‘Johan’ gestoeld. ThePostOnline sprak met de ‘jonge’ en de ‘oude Cruijff’ en legde hun wat uitspraken voor. Hoe goed spreken zij de taal van Cruijff?

De serie begint in 1991, als Cruijff een hartinfarct krijgt. We zien dokters die er alles aan doen om hem te redden, maar ondertussen bevindt Cruijff zelf zich al aan de hemelpoort in een onderonsje met Petrus. Hij is nog niet klaar, zegt hij, en doet zijn levensverhaal aan de apostel uit de doeken om die ervan te overtuigen dat hij écht een nieuwe verlosser is.

Eerder vandaag kwam al naar buiten dat ‘zijn hart vasthoudt’ voor wat de serie van zijn levensverhaal zou maken. Joost de Wolf, hoofd drama bij de VPRO, stelt ons gerust. ‘Zoals eerder bij Beatrix gebeurde, nadat we een serie over haar leven hadden uitgezonden, gaan wij er ook nu vanuit dat de populariteit van Johan, en vooral die van Danny, na deze serie alleen maar zal toenemen.’ Daaraan wil hij nog wel toevoegen dat er, in tegenstelling tot wat de Telegraaf berichtte, wel degelijk contact is tussen de VPRO en het management van Johan, maar ‘Johan zou Johan niet zijn als hij zich niet toch overal tegenaan zou bemoeien’.