Leven

Wim-Lex en zijn vriendjes gaan naar Sotsji

14-01-2014 16:53

Terwijl Rusland niet alleen haar feministes, maar nu ook haar homoseksuelen opsluit, heeft de Nederlandse overheid al vliegtickets geboekt voor de Olympische Spelen. Niet alleen ons koningsstel gaat heen – nee, ook minister-president Rutte, en Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaan mee op dit snoepreisje. Nederland heeft immers toch geld over en naar mensenrechten kraait natuurlijk ook geen haan.

Babuska-poppetje

Ik neem aan dat ik niemand meer hoef uit te leggen waarom  Rusland geen land is waar we met z’n allen geld naartoe moeten gaan brengen. Het mag dan zo zijn dat de gedubte antihomowet dusdanig vaag is dat het in principe enkel ‘niet-traditionele relaties’ afwijst, (Het bed in duiken met een Babuska-poppetje mag dus ook niet, ongeacht geslacht) een zee van tolerantie is het land niet. De leden van Pussy Riot waren niet erg populair, de meeste homoseksuelen sluiten zich op in de kast, en een man die zich laat ombouwen tot vrouw of andersom hoeft ook niet te wachten op enorme steun van zijn of haar landgenoten.

Arme Svetlana

Maar, stel je voor. Een kleine situatieschets, gewoon voor de lol. De delegatie heeft hun biefstukje met Stroganoffsaus opgepeuzelt en besluit in bed te gaan liggen, want morgen word weer een lange dag. Als het licht uitgaat sneakt onze koning voorzichtig zijn bed uit, omhuilt hij zich in een oranje badjas, en klopt hij de geheime code op de deur van Rutte, die vervolgens opendoet. Wat vervolgens plaatsvind laat ik aan uw verbeelding over, maar één ding weten we wel: Als de jonge schoonmaakster Svetlana de volgende ochtend de lakens komt verschonen, krijgt ze de schrik van haar leven. Russische minderjarigen moeten namelijk beschermd worden tegen zulke verschrikkingen, volgens de wet. Die arme Svetlana zit nu natuurlijk vast aan een leven lang therapie om dit trauma te verwerken. En wij? Wij zijn onze regering kwijt, want consequent als de Russen zijn, draaien Willem en Mark de bak in.

Het alternatief

Ik heb er, tot op zekere hoogte, begrip voor dat Willem-Alexander wel min-of-meer verplicht is te gaan, al ex-lid van het IOC. Aan de andere kant is dit het perfecte moment om iets te doen voor het COC en zou het een sterk signaal zijn als zelfs een IOC-ex-lid niet zou gaan. Hij zou in goed gezelschap zijn: Obama komt niet, en ook het net zo zeer homofobe Frankrijk stuurt niemand heen. En als hij dan toch per sé heen wil, laat hem dan gaan. Maar ik zie geen reden om Rutte en Schippers als oppas mee te sturen – zo veel pils zal de koning toch niet drinken?

Narita Derks (1997) boycot gedurende heel 2014 consequent de Stroganoffsaus die ze toch al nooit lustte. Je kunt haar volgen op Twitter (@Bootforens) of haar site (TeenKicks.nl) bekijken voor meer van deze ongein.