Politiek

Zware afvaardiging Sotsji briljante zet

14-01-2014 15:00

In navolging van vele andere landen verwachtten veel Nederlandse HLBT’ers van onze regering dat ze niet naar de Olympische Winterspelen in Sotsji zouden gaan. Tegen de heersende opinie in besloot de regering in samenspraak met onze koning om wél te gaan. Sterker nog, Rutte en Willem-Alexander gaan met sport-minister Schippers als de zwaarst mogelijke delegatie richting het sportevenement. Op Twitter werd Rutte afgemaakt toen hij bij Buitenhof een toelichting gaf. Toch zouden we – juist door deze delegatie – een hele belangrijke rol kunnen spelen. Een briljante zet!

Ophef over sportevenementen is oude discussie

De ophef rondom grote sportevenementen is niet een discussie van vandaag. Recent waren de Olympische Spelen in China, het WK voetbal in Zuid-Afrika en de komende edities in Brazilië gesprek van de dag. Werknemers worden als slaven ingezet, stadions worden slechts voor het evenement gebouwd, of de mensenrechten in het organiserend land staan ter discussie. Rusland is hét toonvoorbeeld van de laatste categorie. Rechtszaken worden ‘pragmatisch’ gevoerd. Journalisten mogen alles schrijven, maar staan zelf voor de consequenties in. Er zijn wat ‘akkefietjes’ aan drie verschillende grenzen en HLBT’ers mogen zichzelf zijn, maar niet op straat en in het bijzijn van kinderen. Waar men over struikelt – enigszins hypocriet – is het laatste punt. Al is het wel te verklaren. Rusland gaat met de recent aangenomen anti-propagandawet  tegen de internationale tendens in: méér vrijheid en tolerantie van HLBT’ers.

Een aantal landen reageren met een boycot en willen, door afwezig te zijn, de mensenrechten in Rusland aankaarten. Wat er in de praktijk gebeurt, is dat Rusland zijn schouders ophaalt en de plaatselijke HLBT-community in de kou staat. Niet alleen nu, maar vooral ook tijdens de evenementdagen.

Oranje-roze

Wij pakken het beter aan. De oranje-supporters gaan – de geschiedenis kennende – waarschijnlijk massaal gehoor geven aan de oproep om een roze of regenboog tenue aan te trekken. Zo zal het oranje legioen een massaal en terecht statement maken. De beelden van de oranje en roze combinatie schieten de wereld over en belanden in vele woonkamers in Rusland en daarbuiten. Zelfs áls onze minister president en koning voornemens zijn om slechts zijdelings over mensenrechten te beginnen, zal zowel de internationale pers als het ontvangend comité massaal vragen gaan stellen over het gedrag van de fans. De koning, president en minister belanden vanzelf in een discussie, die alleen maar positief kan bijdragen aan de achterliggende doelstelling.

Hand in hand problematiek aankaarten

Nederland kan hier – door deze zware afvaardiging – een podium krijgen om namens de gehele wereld Rusland tot de orde te roepen. Een veel beter statement voor de plaatselijke en Russische HLBT-community is niet denkbaar. Ik hoop van harte dat onze afvaardiging niet alleen gaat juichen tijdens Kramer en Wüst, maar ook afspraken plant met Russische homoseksuelen. Hand in hand kunnen ze de problematiek aankaarten en invloed hebben op de Russische regering. Dit is een veel beter statement, dan via Skype op 10.000 kilometer afstand. Ik hoop van harte dat onze supporters gehoor geven aan de roep om zichtbaar HLBT-signalen af te geven en zich niet af te laten schrikken door plaatselijk beleid. Discussie voeren in Sotsji is koninklijk goedgekeurd!

Mart Roumen is zelf toevallig homo