Buitenland

Deense toeriste slachtoffer groepsverkrachting India

15-01-2014 16:52

Een Deense toeriste heeft in India aangifte gedaan van een groepsverkrachting. De 51-jarige vrouw was dinsdagavond in New Delhi de weg kwijtgeraakt van het Nationaal Museum naar haar hotel in de toeristenbuurt Paharganj toen ze een groep van zes mannen tegenkwam aan wie ze de weg vroeg. Ze leidden haar volgens Indiase media naar een afgelegen plek, pakten haar computer en geld af, en verkrachtten haar onder bedreiging van een mes.

De vrouw is woensdag op een vliegtuig naar Kopenhagen gestapt. De Deense ambassadeur in New Delhi heeft bevestigd dat een Deense betrokken is in een verkrachtingszaak, maar wilde er niet op ingaan.

Het is niet duidelijk of de politie al aanhoudingen heeft verricht.

15 verdachten

Volgens het persbureau Bloomberg zijn 15 verdachten ondervraagd en daarna vrijgelaten. Een politiecommissaris meldde dat de politie acht mannen in het vizier heeft om te arresteren.

In India komen geregeld groepsverkrachtingen voor, ook van toeristes.

Volgens politiestatistieken werd in 2012 in India elke 21 minuten een vrouw verkracht.

Protest

Sinds een geruchtmakende zaak eind 2012, waarbij een Indiase studente bezweek aan haar verwondingen na een groepsverkrachting, is in het land massaal protest losgebarsten en zijn wetten aangescherpt.

Toch stelt een vrouwengroep dat er niet voldoende wordt gedaan om de aanvallen te stoppen. Ook politieke partijen dringen aan op extra maatregelen.

Sinds de ophef over de verkrachtingen is het aantal vrouwen dat naar India reist, fors gedaald.

Anp