Politiek

Judith Merkies: hier wordt een persoonlijke rekening vereffend

15-01-2014 16:58

Judith Merkies is woedend op de PvdA. Dat schrijft zij woensdagmiddag in een persverklaring. “Gezien het feit dat ik me aan alle regels heb gehouden, zowel de interne, als van de PvdA, als die van het Europees Parlement, waarbij het parlement zelf heeft gesuggereerd deze kosten te betalen van de aan mij toegestane vergoedingen, kan ik niet anders constateren dan dat het hier kennelijk om iets anders gaat en dat ik tot voorbeeld word gesteld bij integriteitszaken.” Daarnaast heeft ze fikse kritiek op PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman en delegatieleider Thijs Berman. Merkies werd dinsdag uit de delegatie in het Europees Parlement verstoten.

“Daarnaast kan ik mij niet onttrekken aan de indruk dat er een persoonlijke rekening wordt vereffend. Door de delegatieleider van de PvdA-EP en door de partijvoorzitter.”

Geen overleg over vertrek

Volgens Merkies is er geen overleg gevoerd over haar vertrek uit de Europese PvdA-fractie. “Ik verbaas me over de gekozen procedure, waarbij iemand schuldig wordt verklaard, zonder terdege onderzoek, de media wordt aangezocht en eerst daarna een procedure in de partij wordt gestart. Ik ben door het besluit overvallen.”

‘Ik heb mij aan de regels gehouden’

Merkies zegt zich aan de regels te hebben gehouden in het geval van haar declaratie van advocatenkosten. “Het betreft geen privé zaak. Daarom is besloten de kosten van rechtsbijstand, de kosten van de advocaten, te vergoeden en is daarvoor budget gezocht. Dat betreft publieke middelen, die worden ingezet om het instituut en haar leden te beschermen.” Het Europees parlement bevestigde eerder woensdag al dat Merkies niets fout heeft gedaan en volgens de Europese regels heeft gehandeld.

Een goed gesprek kan altijd

Merkies sluit haar verklaring af met: “Uiteraard blijf ik altijd beschikbaar voor een goed gesprek met mijn partijgenoten en ben ik graag bereid mee te werken aan een onderzoek door een onafhankelijke en deskundige commissie en geef ik graag toelichting aan de commissie Tjeenk Willink.” Oud-vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink is voorzitter van de PvdA-werkgroep Integriteitscode.

Lees ook

Persverklaring Judith Merkies

Zo pleegt de PvdA karaktermoord op Judith Merkies (deel 3)