Uniek: Propria Cures rectificeert!

15-01-2014 19:30

Propria Cures, het zestienhonderd jaar oude literaire Amsterdamse studentenblad dat al tal van (literaire) grootheden heeft voortgebracht, heeft voor het eerst in haar bestaan gerectificeerd. Althans, voor het eerst vrijwilig zonder tussenkomst van een rechter.

De scribentende Sturm und Drang-studenten, in opleiding tot levenslang alcoholist bij cafe De Pels/De Zwart, hadden nog niet zo heel lang geleden zomaar geschreven dat schrijver Joost Zwagerman onterecht een subsidie van het Letterenfonds had ontvangen. Dat was dus niet waar.

Ook werd geschreven dat Zwagerman zeker zes ton aan overwaarde na de verkoop van zijn huis had overgehouden. Dat was dus ook niet waar.

Bij dezen.

De Winter & Mulisch

Joost Zwagerman is overigens niet de enige die met gemengde gevoelens een en ander over zichzelf teruglas in het sympathieke studentensatirefoldertje. Ooit was Leon de Winter zo woest op de complete redactie (en Leon de Winter is toch iemand die zich niet snel opwindt zeg maar) dat hij ze bijna allemaal het hoofd had ingeslagen met de vouwfiets van zijn vrouw Jessica D. (en dat terwijl hij ook al dagelijks het leed van alle kinderen van Israel op zijn schouders moet dragen).

Ook Harry Mulisch was de afgelopen driehonderzestien jaar van zijn actieve schrijversleven regelmatig slachtoffer van de papieren offline trollen. Maargoed, veel Nederlanders waren dan ook weer jarenlang slachtoffer van Harry Mulisch.

Trouwens, als het goed is moet Hugo Brandt Corstius nog altijd 36 43 jaar achterstallig abonnementsgeld betalen aan Propria Cures, maar dat terzijde.