Politiek

Op Campagne: de studentenpartij doet wat pjo’s nalaten

16-01-2014 10:23

“Er zijn in Groningen veel politieke jongerenorganisaties”, vertelt Suzanne Klein Schaarsberg, lijsttrekker van de Groningse studentenpartij Student en Stad. De partij bestaat nu al twintig jaar en heeft momenteel één zetel in de Groningse gemeenteraad. Dat moeten er na de verkiezingen meer zijn. Is een studentenpartij niet overbodig in een stad waar veel politieke jongerenorganisaties actief zijn? Volgens Klein Schaarsberg is het omgekeerde het geval: “die politieke jongerenorganisaties zijn wel actief, maar vooral op landelijk beleid. Ze zijn op gemeentelijk beleid erg rustig.”

In Groningen weten veel politiek betrokken jongeren niet wat er in de gemeente Groningen speelt: “We hadden tijdens de introductieweek voor studenten een debat met de politieke jongerenorganisaties. Wij hadden gevraagd: ‘mogen er ook een paar lokale stellingen in?’ Je merkt dat ze over die lokale thema’s geen mening hebben. Ze zijn er niet uitgesproken over, ze weten niet wat er speelt, ze zitten er gewoon niet in. Dat betekent dat er voor ons als Student en Stad heel veel ruimte is in de lokale politiek.”

Bruisende stad

Student en Stad staat voor “een jonge, bruisende stad”, vertelt Klein Schaarsberg. “Groningen is op dit moment de jongste stad van Nederland. We willen graag die potentie en dat talent benutten. We denken dat dat nog te weinig gebeurt. Groningen moet een stad zijn waar je je talent kunt ontdekken en kunt gebruiken, ook als je niet jong bent trouwens.”

“De stad blijft bruisend door de winkels open te hebben op zondag, door ruimte voor evenementen op verschillende plekken in de stad, door een goed aanbod van onderwijs en door voldoende werk voor hoger opgeleiden. Groningen kent nu een brain drain: studenten zitten hier vier of vijf jaar en gaan dan weer weg. Daar moet een omgekeerde beweging in komen. Bedrijven moeten zich hier willen vestigen. Werknemers moeten hier willen wonen en dan moet ook de stad aantrekkelijk zijn met een goed aanbod van cultuur.”

Bezuinigingen

Volgens Klein Schaarsberg moet je proberen werkgelegenheid te stimuleren, al kun je als gemeente geen wonderen verrichten: “Je moet investeren in de economie. Je kunt natuurlijk niet zeggen: ‘we gaan nu banen creëren’. IBM is nu bijvoorbeeld naar Groningen gekomen, dat levert 350 banen op. Dat is voortgekomen uit een samenwerking van de universiteit, het UMCG, de hogeschool en de gemeente. Zij hebben IBM weten te overtuigen hierheen te komen, maar dat is precies het beleid waar we nu op gaan bezuinigen. Dat wil Student en Stad niet.”

Klein Schaarsberg gelooft dat de visie van Student en Stad onderscheidend is: “Wij kiezen altijd voor jongeren. Dat kan de PvdA niet, ook niet als ze twee studenten op hun lijst zetten. Wij kijken met een jonge blik naar het gemeentebeleid. Andere partijen gaan hier vaak niet in mee. Ze hebben kennelijk onderling andere afspraken gemaakt. Dat geldt bijvoorbeeld voor koopzondagen. Wij zeggen: doe op zijn minst een onderzoek naar de voor- en nadelen. Kijk eens naar andere steden wat daar überhaupt gebeurt, wat dat voor effect heeft. Daar gaat niemand met ons in mee.”

Lessen

Student en Stad bestaat al twintig jaar. De partij is opvallend omdat er onder politiek geïnteresseerde jongeren veel concurrentie is: veel politieke jongerenorganisaties proberen net als de studentenpartij jongeren voor politiek te interesseren. Toch lijkt er sprake van geheel gescheiden circuits: Student en Stad is actief in de gemeenteraad en werkt aan lokale politieke thema’s, de politieke jongerenorganisaties discussiëren vooral over thema’s buiten Groningen. Dat de visie van Student en Stad op zijn minst aantrekkelijk klinkt voor Groningse studenten, maakt daarbij geen verschil.

De visie van Student en Stad over het behouden van werkgelegenheid sluit aan bij veel politieke thema’s die landelijk ook worden gevoerd: koopzondagen, werkgelegenheid, cultuur en onderwijs spelen er de hoofdrol in. Toch blijken juist veel politiek actieve jongeren in Groningen moeite te hebben de relatie te zien tussen deze lokale en landelijke politieke thema’s. Kiezers die bij de gemeenteraadsverkiezingen niet weten wat er lokaal speelt, zijn in politiek betrokken gezelschap.

Chris Aalberts volgt vier lokale politici tijdens hun campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. Eerdere afleveringen uit deze serie vind je hier. Beeld: Chris Aalberts.