Column: Mijn beschermheilige

17-01-2014 19:00

Het is zaterdagmiddag, zo rond twaalven. Ik sta achter de kassa in de huishoudwinkel waar ik iedere zaterdag werk en de rij is amper te overzien. Wanneer ik de klant aan mijn kassa een fijn weekend heb gewenst, komen er drie vrouwen aan schuifelen. Uit de telefoon van één van hen klinkt er keihard Zuid-Amerikaanse muziek.

Ik neem het mandje van de vrouwen over, en sla de artikelen aan op de kassa. ”Weet u wie dit is?” vraagt de jongste van het stel. Ze steekt de telefoon (met keiharde muziek) naar mij toe en laat een foto zien. ”Oh, ik ken haar wel!” antwoord ik triomfantelijk. ”Dat is Shakira, toch?” De vrouw knikt bevestigend. Dat is inderdaad Shakira op haar telefoon.

”Shakira is mijn beschermheilige.” steekt de vrouw van wal, terwijl ze kijkt hoe haar aankopen in een tasje verdwijnen. ”Ik zit nu in mijn depressieve periode, maar samen met Shakira kom ik er wel doorheen. Ik luister graag naar haar muziek, en daar heb ik echt heel veel steun aan. Ze zit stiekem op mijn schouder en helpt mij het leven door. Ik weet niet wat ik zonder Shakira zou moeten. En mijn begeleider luistert ook vaak met me naar haar hits.” De begeleider, die blijkbaar naast haar staat, knikt bemoedigend.

Terwijl ze het tasje met haar nieuwe spullen aanpakt, vertelt de Shakira-fan enthousiast verder over haar beschermheilige. ”Ik ben al naar drie concerten van haar geweest, en ik wil binnenkort weer. Het voelt echt als thuiskomen, wanneer ik een concert van haar bezoek. Ze is echt een groot voorbeeld voor mij. Ik heb zelfs een trui van haar aan nu!” De vrouw draait zich om en laat haar rug zien, waar een enorme afbeelding van Shakira’s hoofd op is gedrukt. Ondertussen worden de nieuwe spullen onderin de rolstoel van de derde vrouw gepropt.

Ik geef het bonnetje aan de begeleider mee en begin het mandje van de volgende klant uit te pakken. Plotseling klinkt er een harde gil uit de mond van één van de vrouwen die ik net geholpen heb. Ze staan bij de uitgang van de winkel.

”Help, het wiel van mijn rolstoel zit los!”

Waar is Shakira als je haar nodig hebt?