Media & TV

Wie is de Mol?: een zware keuze

17-01-2014 13:01

Afgelopen week werd ik door menigeen bestookt over Jan Willem. Er zijn filmpjes en foto’s waarin duidelijk de mollenstreken van Jan Willem te zien zijn. Mijn mol, Sofie, zou te veel voor de hand liggen. Nou ben ik iemand die graag bij haar standpunt blijft. En ook iemand die dat graag onderbouwt. Voor iedereen die Jan Willem verdenkt, zou ik willen zeggen: dat ligt er behoorlijk dik bovenop met al die duidelijke hints, die op film en foto worden gedeeld. Ligt Jan Willem als mol niet een beetje te veel voor de hand? Wie is de Mol?: een zware keuze.

Zet de feiten maar eens op een rijtje. Die Sofie speelt het slinks, een beetje te naïef en opvallend, maar toch ook heel doordacht. Met haar allereerste mollenactie van deze week heeft ze de groep namelijk heel veel geld ontnomen. Met Freek in haar kielzog weet ze de waarheid naar haar eigen hand te draaien. Terwijl de groep discussie voert en besluit dat er alleen in samenspraak met de gehele groep geld verstuurd mag worden, hoort Sofie dat het ieder voor zich zou zijn. Ieder voor zich betekent voor haar klaarblijkelijk: alles voor mij alleen. Samen met Freek stuurt ze de gehele pot naar aflevering negen. Iets wat haar bij de drakenbootrace goed uitkomt. De groep wint wel geld, maar dat had verdubbeld kunnen zijn. Daar heeft ze toch mooi een stokje voor gestoken zonder dat er met vingers haar kant op wordt gewezen.

Geen schone handen

Toch is er niet één kandidaat met schone handen. Iedereen gedraagt zich verdacht tijdens de tweede opdracht. Aaf en Daphne moeten twee teams begeleiden naar een hoog gebouw ergens in de stad. Hongkong is immens en gescheiden door een brede rivier. De andere kandidaten mogen zelf kiezen waar ze zich laten droppen in de stad. Ieder weldenkend mens weet dan dat het verstandig is om de ene groep te droppen aan de ene kant van de rivier en de andere groep aan de andere kant. Uiteindelijk is het Freek die de doorslaggevende factor is, dat de twee groepen aan dezelfde kant gedropt worden. De verkeerde kant van de rivier zo blijkt.

De eerste groep bestaat uit Freek, Jan Willem en Sofie. Het mollenclubje bij elkaar. Dat die groep de opdracht niet zou halen kon natuurlijk geen verrassing zijn. Aaf en Daphne maken ondertussen ook geen haast om snelle en duidelijke aanwijzingen te geven. Susan lijkt ondertussen de enige met een slechte telefoonverbinding. Ook moeten beide groepen kiezen welke bagage zij mee willen zeulen. Een tas van zo’n 45 kilo volgens Tygo of een koffer zo licht als een veertje. Jan Willem en Freek gaan direct voor de koffer, terwijl Sofie heel graag die zware tas wil meenemen. ‘Als het zwaar is, zal het wel veel waard zijn’. Behalve dan dat die tas gevuld zat met zakken rijst en Sofie dat als mol uiteraard gewoon kon weten.

Twee mannen, vijf vrouwen en één homo

Ook de andere groep is van mening dat de zware tas veel waard zou moeten opleveren. Hoewel de eerste groep toch voor de koffer koos, sleept de andere groep wel de zware tas mee. Dit overigens tot grote irritatie van Jennifer die de hele rit over niets anders kan zeuren. Tot overmaat van ramp laat ze hun mobiele telefoon op straat vallen, helemaal uit elkaar. En uiteraard blijkt ook de mobiel van de eerste groep kuren te hebben. Iemand heeft het nummer van Aaf en Daphne gewist. Er is duidelijk niet één mol aan het klieren tijdens deze opdracht. Beide groepen komen te laat aan. Een domper, maar tegelijk een mooi moment voor Sofie om haar mededeling te doen: “FYI, we hebben al het geld opgestuurd, er zit dus geen geld meer in de pot.”

Er is dus geen geld meer om in te zetten op de race. Er kan wel geld gewonnen worden, maar niet zo veel als er binnen had kunnen komen. Nog niets vermoedend stelt de groep een roeiteam samen. Terwijl Tygo zich richt op echte kajakkampioenen, houdt Freek zich liever bezig met Abercrombie & Fits-modellen. De acht geselecteerde Chinezen blijken uiteindelijk hun eigen tegenstanders te zijn. Een verloren zaak denkt Jan Willem. “Twee mannen, vijf vrouwen en één homo tegen acht mannen!” Maar voor het eerst weet de groep wél goed samen te werken en duizend euro binnen te roeien.

Een zware keuze

Slinks als vrouwen kunnen zijn sluiten zij een sisterhood. De vrouwen tegen de mannen! Maar zo gemeen als vrouwen ook kunnen zijn, blijkt dit schijnbondje niets waard te zijn tijdens de test en executie. In koppels moet gekozen worden wie zijn scherm wel en niet te zien krijgt. Het hele bondje lijkt ver overboord te zijn en de vrouwen hebben hun strijdlustigheid weer ingenomen. Twee schermen krijgen we daardoor te zien, die Jennifer en die van Aaf. Beide krijgen een groen scherm. Jennifer zit op Sofie, Tygo en Daphne en Aaf zit op Susan, Sofie en Freek. Zij hebben één duidelijke overeenkomst, en dat is Sofie.

Tot slot dan natuurlijk nog de titel van de aflevering: ‘Een zware keuze’. De verdachte Sofie koos ervoor om het de gehele pot op te sturen, dat is best een zware keuze. Ook wilde zij koste wat kost de zware tas meezeulen door Hongkong, dat was ook een zware keuze. Tot slot lieten Sofie en Susan het lot van hun schermen rusten in de handen van Daphne, die daarmee ook voor een hele zware keuze kwam te staan. Koos ze voor Susan, die haar joker had ingezet of voor Sofie, die kans had op een rood scherm. Daarmee heeft Sofie drie zware keuzes in handen gehad en kan het toch echt niet anders meer. Sofie is de mol!