Binnenland

Badr-time: vechtsporter woensdag weer voor de rechter

19-01-2014 15:50

Badr Hari lijkt zijn leven weer aardig op de rails te hebben. Hij keerde vorig jaar terug in de ring, liet zich met andere sportcoryfeeën zien bij een voetbalwedstrijd, maakte grappen op Twitter en, last but not least, zou een breuk met zijn geliefde Estelle Cruyff hebben gelijmd – het paar is weer samen gespot. Maar vanaf woensdag zit Hari toch weer in de beklaagdenbank van een van de grote strafzalen van de rechtbank in Amsterdam – justitie is nog niet met hem klaar. Hari wordt verdacht van een reeks geweldsincidenten, overwegend in het Amsterdamse uitgaanscircuit, en het aanrijden van een voetgangster. In oktober handelde de rechter alle zaken af, op de zaak-Sensation na.

Gelekt dossier zorgde voor uitstel

Het proces kwam met een schok tot stilstand door een onverwachte wending: het dossier rond het meest in het oog springende geweld, de poging tot doodslag op zakenman Koen Everink tijdens dancefestijn Sensation in juli 2012, bleek te zijn gelekt naar een journalist. Er volgde een onderzoek van de rijksrecherche, om uit te zoeken of politie en justitie de stukken hadden doorgespeeld.

Dat bleek niet het geval – slachtoffer Everink was de bron. Journalist Dirk Bayens van KRO’s Brandpunt Reporter zou Everink hebben beloofd met de documenten een belangrijke anonieme getuige over te halen een verklaring af te leggen.

Everink liet verstek gaan

Hari’s advocaat Bénédicte Ficq wil Everink en Bayens als getuige horen tijdens de komende zitting, maar het Openbaar Ministerie ziet daar geen been in. Everink zelf ook niet: in oktober liet hij in de rechtszaal verstek gaan omdat hij een openbaar verhoor niet aankon. Dat bezwaar geldt nog steeds, zegt zijn advocaat. Everink werd tijdens de Sensationnacht zwaar mishandeld in een door ondernemer Peter Steenbakkers afgehuurde skybox in de Amsterdam ArenA. De rechter zal deze week moeten beslissen over het verzoek van Ficq.

Hari heeft zich in oktober op zijn zwijgrecht beroepen, omdat hij degenen die hem van zijn voetstuk willen stoten niet wil ,,voeden’’. Hij verklaarde ook dat hij zijn verantwoordelijkheid neemt en heeft – in het algemeen – spijt betuigd. Of Hari ook de komende dagen zwijgt, is niet duidelijk. Het aftuigen van Everink heeft hij eerder ontkend.

Het restant van de procesdagen zal worden gevuld met de behandeling van het dossier-Sensation, het uiteenzetten van het bewijs en het formuleren van de strafeis door de twee officieren van justitie en het pleidooi van advocate Ficq

De verdenkingen op een rij

Hari

Hari’s rechters

Justitie verdenkt Hari van acht geweldsmisdrijven (waaronder een vernieling) en één verkeersdelict. Alle feiten hebben zich in Amsterdam voorgedaan. Een overzicht.

– 20 februari 2010: een portier van Club Blinq aan het Kleine Gartmanplantsoen wordt zwaar mishandeld door een groep mannen, waarvan Hari deel uitmaakte. De portier zou zwijggeld hebben aangenomen en doet geen aangifte.

– 6 maart 2010: Hari bestuurt een auto over de toen voor verkeer afgesloten Albert Cuypstraat en komt in botsing met een voetgangster.

– 17 juli 2011: Badr Hari krijgt het in Club Air aan de Amstelstraat aan de stok met eigenaar Jeroen van den Berg. Van den Berg krijgt klappen en loopt ernstige schade aan zijn gebit op door een trap tegen zijn hoofd. Een Italiaanse gast van het slachtoffer krijgt klappen tegen zijn ribben.

– Periode 1 juli tot en met 29 juli 2011: Hari mishandelt ex-vriendin Rosa en vernielt haar huisraad.

– 2 december 2011: in het Cooldown Café aan de Lange Leidsedwarsstraat geeft Hari een kopstoot aan de stiefbroer van Rosa.

– 12 mei 2012: een tot dusver onbekend gebleven man krijgt in club Jimmy Woo in de Korte Leidsedwarsstraat onder meer een kopstoot en een zogeheten flying kick. Ook wordt een glas in zijn gezicht stukgeslagen. Volgens justitie is Hari de aanvaller. Bewakingscamera’s registreren de schermutselingen voor een deel.

– De nacht van 7 op 8 juli 2012: Badr Hari bezoekt met zijn vriendin Estelle Cruyff dancefestijn Sensation in de Amsterdam ArenA. In een skybox mishandelt hij met Ferhat Y. zakenman Koen Everink ernstig. Het slachtoffer krijgt onder meer een kopstoot. Zijn linkervoet wordt er bijna geheel afgetrapt.

De hoofdrolspelers

Badr Hari

“Alle alfamannetjes raken van streek als Badr ergens binnenstapt”, noteerde schrijver Leon de Winter in een blog over Badr Hari (29, 1.97 m). De beruchte Nederlands-Marokkaanse K1-vechter zei in een tv-documentaire over zichzelf: ,,Ik heb een heel groot talent en dat is alles stukmaken in mijn leven dat me lief is.’’ ‘Bad boy’ Hari, opgegroeid in de Indische buurt in Amsterdam-Oost, heeft de vechtsport sinds zijn vroege jeugd beoefend. Hij raakte binnen en buiten de ring in de problemen, omdat hij moeite heeft zijn agressie te beteugelen.

Hari en zijn juristen

Hari en zijn juristen

Bénédicte Ficq

Advocate Bénédicte Ficq (56) werkt sinds jaar en dag voor het succesvolle Amsterdamse kantoor Meijering Van Kleef Ficq & Van der Werf. Zij is sinds 1986 advocaat en geldt als een van de beste strafpleiters van Nederland. Haar kantoor doet veel zaken voor cliënten die justitie beschouwt als zware representanten van de georganiseerde misdaad. Ficq gruwt van het circuselement dat het proces-Hari ontegenzeggelijk kenmerkt.

Estelle Cruijff

Estelle Cruijff (35) leert Badr Hari kennen als ze hem interviewt voor het tijdschrift Beau Monde. De kickbokser onthult daarin dat hij zichzelf als een lieve, gevoelige jongen ziet (“Geef me een nestje puppy’s en ik smelt”). Korte tijd later wordt bekend dat het nichtje van Johan Cruijff gaat scheiden van voetbalicoon Ruud Gullit en een relatie heeft met Hari. De romance wordt breed uitgemeten in de diverse showbizzmedia. Eind vorig jaar hint Estelle op een breuk. Op 1 januari stuurt Hari echter een tweet de wereld in met een foto van hem en Cruijff en de tekst ,,me and my love’’. Cruijff was samen met Hari bij Sensation toen Koen Everink werd mishandeld; zij is getuige in de zaak.

Estelle Cruijff

Medeverdachte Ferhat Yondem

Eindhovenaar Ferhat Y. (36) is de medeverdachte van Hari in het Sensationdossier. Vooraf was hij, voor zover bekend, geen bekende van de kickbokser. Y. heeft tot dusver volgehouden dat hij Everink heeft willen helpen toen Badr Hari hem te grazen nam. Hari sloeg Y. een bloedneus toen hij tussenbeide kwam, aldus Y. Hij werd in juli 2012 op vliegveld Eindhoven opgepakt en kwam na enige maanden op vrije voeten.

Koen Everink

Een gebroken enkel, een gebroken oogkas en een gebroken neus – zwaar gehavend verlaat reisondernemer Koen Everink (39) in juli 2012 per ambulance dancefestijn Sensation. Direct na een toiletbezoek in skybox 233 regent het 18 seconden lang trappen en slagen op Everink, die doodsangsten heeft uitgestaan. Meerdere operaties brengen geen volledig herstel. Everink zal altijd last blijven houden van zijn enkel; zijn voet werd bijna geheel van zijn onderbeen afgetrapt. Everink ontkent dat hij onder invloed was of iemand heeft uitgedaagd. Zijn grootste vraag is: Waarom? Hij eist schadevergoeding.

ANP/TPO