Politiek

Waarom we in de EU moeten blijven

19-01-2014 13:47

De Europese Unie is niet perfect. ‘Brussel’ staat nog ver van de burger af en de Europese economie staat er niet florissant voor. Toch moeten alle 27 lidstaten samen naar een oplossing voor de huidige problematiek zoeken. Alleen kan niemand de economische en politieke problemen in één keer oplossen. Toch willen sommige groeperingen maar al te graag de EU slopen. Het is al vaak gezegd en geschreven: een vertrek uit de Europese Unie brengt Nederland niet meer welvaart. Toch houdt vooral Geert Wilders vast aan het idee dat al onze zorgen zijn opgelost op het moment dat Nederland niet meer in de EU zit. Wilders houdt vol dat je ook los van de EU kunt samenwerken met de Europese buurlanden. Helaas is alleen dat al een probleem: Het wordt dan Nederland tegen een grote economische mogendheid.

Euro versus gulden

Wat er gaat gebeuren als Nederland uit de unie stapt is weinig positief. Om te beginnen stapt Nederland bij een vertrek uit de EU ook uit de euro. Dat betekent dat de gulden weer wordt ingevoerd. Maar onze staatsschuld blijft in euro’s geschreven. Dat betekent dat we meer betalen voor onze schuld. Ook de kosten van de import van goederen worden een stuk hoger. De andere Eurolanden blijven hun waren tegen harde euro’s verkopen. Daarom  zal de invoering van de gulden leiden tot een prijsstijging. Stijgende prijzen leiden tot een roep om hogere lonen wat uiteindelijk tot een stijging van de inflatie zal leiden. Zo komt men dan in een vicieuze cirkel terecht en de gulden wordt zwakker en zwakker. Dat komt de welvaart in Nederland niet ten goede.

Winst voor Frankrijk en Duitsland, niet voor Nederland

Wilders vergeet ook dat onze twee mainports, Rotterdam en Schiphol, sterk afhankelijk zijn van de EU. Bij een vertrek uit de EU is de kans zeer groot dat vooral Duitse bedrijven en rederijen voor Hamburg of Antwerpen kiezen. Dat betekent dat Nederland miljoenen (guldens of euro’s) verliest. Ook Schiphol zal onder een Nederlands vertrek uit de euro lijden. Schiphol is de vierde luchthaven en via Schiphol komen veel goederen het land in. Deze goederen zijn deels ook importgoederen uit andere EU landen die in dit geval weer in prijs stijgen. Ook is niet bekend hoe de gulden zich tegenover de dollar zal verhouden. Dus ook niet-Europese goederen kunnen weleens flink in prijs stijgen. Een vertrek uit de EU is winst voor de luchthavens van Parijs en Frankfurt die de import en transport, die vroeger via Nederland verliepen, over zullen nemen.

Grenscontrole

Een vertrek uit de EU kan ook betekenen dat er weer grenscontroles aan onze grenzen komen. In eerste instantie zullen veel mensen daar geen probleem mee hebben. Alleen leiden deze grenscontroles ook tot oponthoud voor transporteurs. Het duurt langer voordat goederen het land in komen. Ook in de vakantietijd duurt de reis langer, aan de grens wordt iedereen gecontroleerd. Ook betekent dat men minder drank en tabak mag invoeren. De EU staat het zijn inwoners toe om relatief flinke voorraden mee te nemen. Stapt Nederland uit de EU dan mag men hooguit een paar flesjes wijn en een paar pakjes sigaretten meenemen. Een tripje naar Luxemburg is dan in één keer minder lucratief. Ook moet men weer net zoals vroeger weer geld wisselen. Het is iets kleins maar het weegt wel mee. Tenslotte moeten we ons toch aan Europese verordeningen houden. Binnen de EU worden hoge eisen gesteld aan voedselkwaliteit en de kwaliteit van gebruiksgoederen moet hoog zijn. Binnen de EU kan Nederland meebeslissen. Eenmaal buiten de EU kan Nederland alleen maar uitvoeren. Noorwegen en Zwitserland moeten dat ook al. Deze landen hebben niets in de melk te brokkelen inzake het EU-beleid.

Horrorscenario

Wie op Wilders stemt omdat hij of zij uit de EU wil, moet beseffen dat de economische schade groot zal zijn. Ook zal ‘Brussel’ op veel gebieden ons beleid blijven bepalen. Zonder dat wij daar dan iets over te zeggen hebben. Dat is mij toch echt een horrorscenario. Kortom, men hoeft geen raketwetenschapper te zijn om te zien dat een vertrek uit de euro en de EU echt niet werkt. Wat wel werkt is inzetten op een democratisch en federaal Europa. Dat betekent dus meer macht aan het Europees Parlement en minder macht aan de raad van ministers. Ook moet duidelijk worden gemaakt wie, welke bevoegdheid krijgt. Wat doet de lidstaat nog zelf en wat wordt centraal geregeld? Wat zeker centraal gereld moet worden is de Europese sociale zekerheid. Het mag niet zo zijn dat een Roemeen als bijstandsuitkering slechts 150 euro per maand krijgt en een Nederlander 900 euro. Ook moet de Europese arbeidsmarkt transparanter. Het moet makkelijker worden zonder rompslomp in het Europese buitenland te werken.

Dit zijn de onderwerpen die samen met de oplossing van de politieke en economische crisis topprioriteit hebben. Deze oplossing moet op constructieve wijze worden gevonden, waarbij iedere burger – dus ook de tegenstanders van de unie – serieus genomen moet worden. Op 22 mei mag u naar de stembus om uw keuze te maken. Stemt u voor de EU of tegen? Of kiest u voor de twijfel-optie van Rutte en Asscher? De toekomst van de EU ligt ook in uw handen.

Jeroen Adema zit ook op Twitter.