Business

Administratie telecomdata voor geheime diensten totaal zinloos

20-01-2014 16:28

Een aardige ontdekking van de u ongetwijfeld bekende nieuwssite Nu.nl: de administratie die telecomaanbieders verplicht moeten bijhouden om inlichtingendiensten en opsporingsinstanties een handje te helpen, blijkt heel simpel te manipuleren. Strafrechtadvocaten vrezen nu dat de hoeders van onze veiligheid hierdoor op het verkeerde been worden gezet.

Spoofen

Wat blijkt? Die telecomaanbieders kunnen wel netjes bijhouden wie naar wie belt, sms’t e-mailt of Tindert, maar degenen die dat niet willen hebben kunnen zonder al te veel moeite die registratie omzeilen, ook wel spoofen genoemd. En het lijkt geen gedurfde aanname dat juist die spoofers nou juist degenen zijn die ze bij de inlichtingendienst graag stiekem zouden afluisteren.

‘Als je niets te verbergen hebt’

Het is namelijk erg gemakkelijk om de ‘afzender’ van de communicatie aan te passen, waardoor je bericht van een ander nummer lijkt te komen. En hoewel Fred Teeven graag stelt dat als je niets te verbergen hebt, je ook niet tegen afluisteren kan zijn, lijkt het ook voor Teeven onhandig als diegenen die wel iets te verbergen hebben daar ook nog succesvol in kunnen zijn. Dan luister je dus alleen nog mensen af die daadwerkelijk niets te verbergen hebben, doodsaai werk.

‘Opsoringsinspanning’

De onderzoekers van Nu.nl wijzen erop dat zo’n spoof wel te ontdekken is, maar dat dit een enorme opsporingsinspanning – prachtig woord – vereist. ‘Van onze belastingcenten zeker’, horen we u denken. Ongetwijfeld.

Of mensen de truc ook echt gebruiken is overigens volstrekt onduidelijk, wat op zichzelf ook vrij zorgelijk klinkt.