Media & TV

Al gebruikt Poetin mosterdgas: Oranje Boven

20-01-2014 10:00

Oud-schaatsers voor de camera halen om over politiek te praten, ik zou het de redactie van Vandaag de Dag (WNL) willen ontraden. Het levert niet veel meer op dan tegenstrijdige uitspraken, want Ben van der Burg mag dan een leuke studiogast zijn, inclusief ADHD-trekjes, over de zware delegatie naar de winterspelen in Sotchi schiet hij  alle kanten op.

Oeroude discussie in nieuwe Russische jas

Enerzijds beweert Ben: ‘Je denkt toch zeker niet dat Mark Rutte Poetin even apart neemt in een onderonsje en zegt, hoor eens jongen, behandel die homo’s nou eens normaal’. Om even later, anderzijds, met hetzelfde enthousiasme te beweren: ‘Mark Rutte heeft beloofd dat hij de mensenrechten gaat aankaarten bij Poetin.’

Een oeroude discussie in een nieuwe, Russische jas. Bij elk sportevenement in een land dat maar enigszins verdacht is, trekken de criticasters, cabaretiers, ‘deskundigen’ en wijsneuzen aan ons voorbij op radio en tv, maar al met al is het triviale zendtijdvulling.

Petitie!

In het gevalletje Sotsji, op 7 februari gaat het megalomane privéfeestje van Poetin los, kosten 50 miljard over de rug van het Russische klootjesvolk, is de petitie van de homorechtenbeweging  COC nu de aanleiding voor de discussie.

Tjongejonge, zo’n kleine dertigduizend mensen hebben een petitie getekend tegen het homobeleid in Rusland, maar we gaan wél. ‘Niet boycotten, maar wél aan de orde stellen’ piept de woordvoerder van de club braaf in de camera. We maken geen vuist, maar sympathiseren natuurlijk wel met alle transgenders, lesbo’s en homo’s ter plekke. Radicale stellingname volgens de criteria van ons brave poldermodel.

Rutte en homoseksuelen

Syp Wynia, econoom en columnist van weekblad Elsevier, was vrijdagochtend gelukkig ook in de studio, om de illusies van Ben van der Burg in een realistisch perspectief  te plaatsen. Populair gezegd: wij blijven, net zoals alle Oost-Europese landen, Poetin likken omdat het veel teveel geld zou kosten als we hem echt afbranden. Rusland exporteert zo’n 90 miljard per jaar naar ons land, waarvan 90 procent aan gas en olie. En laten we vooral het belang van moloch Shell niet vergeten, want daar heeft premier Rutte net iets meer oog voor dan voor een paar opgewonden homoseksuelen.

Rutte spant overigens de kroon in deze, nu al achterhaalde discussie. ‘Ga je niet, dan sta je met schone handen, maar ook met lege handen. Ik wil de balans zoeken.’ Gedwee wordt het opgetekend door tout parlementair journaille en tot 7 februari pruttelen we lekker door op radio en tv. Let maar op deze week, er komt nog veel meer.

‘Grote delegatie is traditie’

Wereldnieuws van de eerste orde bij WNL: Ben van der Burg is het eens met eurocommissaris Neelie Kroes dat onze delegatie naar Sotsji te zwaar is. Koning Willem Alexander, erelid van het NOC, Maxima, de premier dus en de minister van Sport, Edith Schippers, reizen af en daarmee laat je zien dat je Poetin serieus neemt.

De PVDA, vroeger toch een partij die nog ergens voor stond, verwoordt het zo: ‘een grote delegatie naar de Spelen is al decennia lang een Nederlandse traditie’ volgens Jet Bussemaker. Toch onze  minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Politiek en sport

Dus al zou Poetin morgen mosterdgas gebruiken, de oranje hoeden, petjes en toeters komen nu ook weer van zolder en de Olympische NS-express kan binnenkort gaan rijden vol met uitzinnige fans van  Sven Kramer en Irene Wüst.

Politiek en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, dat speelde al tijdens de Grieken, zegt Wynia. Poetin heeft zijn eerbewijs al op zak, en wij volgen kritiekloos de vazalstaten van Rusland die ook op hun knieën gaan voor het prestigeprojectje van de Russische president.

Russische diplomaat met losse handjes

De missie van de zware delegatie heeft een andere lading dan het steunen van onze sporters, die in het verhaal al helemaal niet meer voorkomen. Afreizen naar Sotsji is een simpele wiedergutmachung na de onrust die Greenpeace heeft veroorzaakt in Rusland en na een akkefietje met een Russische diplomaat in ons land, wiens handjes te los zaten.

Ik ben benieuwd welke creatieve invalshoek de programmamakers de komende 17 dagen nog bedenken op radio en tv, om het lullige Olympische waakvlammetje nog enigszins overeind te houden.