Ondernemen & zzp

Ondernemers doen reddingspoging Aldel

20-01-2014 12:34

Ondernemers in de regio Eemsdelta hebben samen met een aantal belangenorganisaties en de provincie Groningen een reddingsplan bedacht voor de failliete aluminiumsmelter Aldel in Delfzijl. Dat maakte de provincie Groningen maandag bekend.

Toestemming minister Kamp nodig

Aldel en andere bedrijven in de Eemsdelta kunnen profiteren van lagere stroomkosten als minister Henk Kamp toestemming geeft om de warmte-krachtcentrale Delesto in het Chemie Park Delfzijl weer op te starten. Die centrale gebruikt gas om stroom op te wekken. De samenwerkende bedrijven hebben het plan aan minister Kamp van Economische Zaken en de Tweede Kamer aangeboden.

Delesto is momenteel buiten werking vanwege de hoge gasprijs. Voor de herstart van Delesto vragen de partijen een bijdrage van minister Kamp.

Schonere en duurzamere technologie

Volgens de partijen valt de verruiming van de subsidie binnen de Europese regels. Als tegenprestatie willen de bedrijven gaan investeren in schonere en duurzame technologie. Dat moet ook zorgen voor meer werkgelegenheid.

Bij het reddingsplan zijn naast de provincie en bedrijven ook vier gemeenten, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) en havenbedrijf Groningen Seaports betrokken.

ANP