Leven

Het anti-effect van een Sotsji-boycot

21-01-2014 16:35

Het koningspaar, de premier én de minister van sport. Dit viertal vormt de ‘zware’ Nederlandse delegatie voor de Olympische Spelen in het Russische Sotsji. Commentaar alom, want zou Nederland de Spelen niet moeten boycotten vanwege de grove schendingen van mensenrechten van en geweld tegen LGBT’ers? Nee, zeg ik, met de beelden van mishandelde homo’s in mijn achterhoofd.

Pro-westers versus Poetin

Ik heb de Russische samenleving de afgelopen tijd leren kennen als een land met twee fronten. Er bestaat een progressief pro-Westers front en een conservatief, of zelfs reactionair Poetinfront. Dit laatste front, volgens de o zo betrouwbare verkiezingen in Rusland, is de grootste in het land. Zij streven een ‘Rusland voor de Russen’ na, zonder migranten, homo’s of andere ‘halve mensen’.

President Poetin gebruikt dit sentiment onder zijn bevolking ter versterking van zijn eigen positie. Door de homowetgeving in te voeren en migranten uit te zetten, en tegelijkertijd het oude volkslied te herstellen en ‘helden’ uit de Russische geschiedenis te vereren (Brezjnev), probeert Volodja Poetin zijn volk patriottisch te maken. Rusland is een geweldig land en de Spelen in Sotsji zijn daar het bewijs van, zo luidt het credo.

Starbucks en Katy Perry

Daartegenover bestaat een ondervertegenwoordigd progressief front. De moderne, veelal jonge, Moskovieten en Petersburgers zijn westers georiënteerd. Zij luisteren naar Katy Perry op Radio Europa en brengen hun vrije tijd door in de Starbucks. Bij deze progressieve westerse houding horen ook de in het westen geldende normen en waarden. Zij vinden die ‘gekke’ homo’s en buitenlanders wel oké, maar uitten dat uit veiligheidsoverwegingen niet. Slechts na een lang gesprek en wat slokjes alcohol in het lichaam komt er een voorzichtig woordje uit.

Groei van steden, drugsgebruik, dancemuziek, amerikanisering, homo’s. Het is een rijtje zaken waar het patriottische Poetinfront niet zo vrolijk van wordt, en die weer zijn thuis vindt bij het progressieve front. Homo’s zijn dus een westers fenomeen. Doordat westerse staten de Spelen boycotten, onderstrepen zij hun pro-homohouding en steunen daarmee het progressieve front van jonge stedelingen. Is dat bevorderlijk voor de vriendschap tussen Rusland en het Westen? Nee. Is dat bevorderlijk voor de mensenrechten van homo’s en migranten in Rusland? Nee. Een dergelijke boycot verergert de situatie juist en drijft het progressieve front juist verder van de Poetinclub. Het bevestigt dat homo’s een ‘giftige ziekte’ uit het westen is.

Homofobisch

Het is voor ons lastig te bedenken wat er in hun hoofden omgaat omtrent homo’s en migranten. De huidige generatie wordt dermate racistisch en homofoob opgevoed, dat zij de opvattingen met gemak opvolgen. Het is bizar om te horen hoe sommige Russische leeftijdsgenoten over dit onderwerp denken. Zoals wij in Nederland opgroeien om tegen pedo’s en kinderporno te zijn, zo groeit een Rus op om patriottisch en homofoob te zijn. De positie van homo’s en migranten kan alleen verbeterd worden als het tijdperk-Poetin óóit zal eindigen en het progressieve front, in de vorm van democratische partijen als Jabloko (die overigens bij de vorige doemaverkiezingen de hoge kiesdrempel niet haalde), inspraak zal krijgen.

Het is dus vooral NIET verstandig om de twee fronten verder uit te elkaar te laten groeien door als Westen te bevestigen dat ‘wij’ tegen de Poetinclub zijn. Daarom is het beter dat Mark wél naar de Spelen gaat. En ja, het zou natuurlijk geweldig zijn als hij één van de drie andere wél op komen dagen wereldleiders op de mond kust, of Poetin eens even stevig in zijn ballen grijpt als statement, maar ook zonder deze acties (die overigens wel goed voor zijn populariteit zouden zijn) is het verstandig om de Nederlandse sporters te gaan ondersteunen. Niet vergeten hè? Het draait om hén.