Leven

De PvdA is een rotte appel

22-01-2014 09:00

De laatste jaren zijn er veel nieuwsberichten geweest over integriteitproblemen bij de PvdA en fraude door PvdA raadsleden. Bekende voorbeelden zijn de PvdA’ers Bert van der Roest in Utrecht en Serdar Çiçek, deelraadslid van de deelgemeente Feijenoord in Rotterdam. De één steelt geld van een daklozenkrant en de ander sluit dealtjes en doet aan vriendjespolitiek.

Wat kan men hierover zeggen? PvdA’ers geven aan dat je ze niet allemaal over één kam kan scheren en dat er in elke partij wel rotte appels zitten. Hans Spekman werd er zelfs emotioneel van en zei dat de rest ‘godverdomme hun best doet’.

Integriteit

In elke partij zitten rotte appels die het voor de rest verpesten en het imago van een partij besmeuren.  Maar wanneer men kijkt naar de fraude-aantallen en integriteitkwesties dan zijn er overtuigend meer PvdA-leden betrokken bij zulke zaken dan andere partijen. Elke keer komen er weer integriteitzaken aan de orde waarbij PvdA-raadsleden betrokken zijn. Vaak loopt het dan ook nog met een sisser af.

Is zo’n partij dan nog wel geloofwaardig? Is het niet een keer tijd dat er helemaal geen macht meer aan de PvdA gegeven wordt in de steden? Teveel macht en een te lang behoud van die macht zorgt immers voor een verhoogde kans op corruptie, vriendjespolitiek en fraude. (pdf)

Rotterdam

Ook in Rotterdam, de stad waar ik woon, is de PvdA machtig. Rotterdam-Zuid wordt al een lange tijd gedomineerd door de PvdA. Dat is geen toeval, want door een integriteitonderzoek (pdf) is bekend dat in Rotterdam-Zuid veel PvdA raadsleden doen aan vriendjespolitiek. Ze verleiden kiezers om op hen te stemmen. Niet op de normale campagnemanier, maar door concrete financiële vergoedingen.

Deze methode kwam in het nieuws toen het ging over de campagnestrategie van de PvdA in Amsterdam. Die afdeling zou een opkomstsubsidie willen geven aan de burgers, zodat er meer mensen komen stemmen. De salonsocialisten geven hierbij een geheel nieuwe dimensie aan de ‘betrokkenheid van de politiek bij de burgers’.

De stemmen halen ze vaak bij allochtonen omdat die alleen maar de PvdA zien en daar contact mee hebben. De rest van de partijen zie je weinig in dat soort gebieden, omdat men denkt dat daar toch niets te halen valt. De andere partijen zouden meer campagne te voeren in de ‘rode allochtone gebieden’. De mensen daar moeten juist kennis maken met andere partijen en inzien dat die veel beter voor hun stem kunnen en zullen zorgen.

Ideale situatie

De ideale situatie zou zijn dat na de Gemeenteraadsverkiezingen de PvdA gedecimeerd is in Rotterdam. Dit zal voor een goede start zorgen, zeker in Rotterdam-Zuid. De PvdA wil ook nu weer in Rotterdam meer geld uitgeven dan ze binnen kunnen halen en dan is het maar hopen dat het goed komt, zeker in deze crisis.

Wanneer men kijkt naar de toestand in Amsterdam, een ‘rode stad’, dan rijzen bij mij de haren ten berge. De PvdA heeft daar gezorgd voor misstanden die honderden miljoenen euro’s aan belastinggeld kosten. Het is afwachten tot zoiets ook hier in Rotterdam gebeurt.

Het doel heiligt de middelen

We hebben partijen in de steden nodig die erkennen dat er geen cadeautjes uitgedeeld kunnen worden. En niet alleen omdat het crisis is. Hoe meer cadeautjes partijen als oplossing bedenken voor problemen, hoe meer geld dat gaat kosten. Dat zou betekenen dat de belastingen omhoog moeten.

Het doel heiligt hierbij de voor de PvdA de middelen, want als je zegt er op tegen te zijn dan ben je ‘niet solidair’.

De burgers hier in Rotterdam, of in Amsterdam, hebben meer aan partijen in het college die ervoor zorgen dat de burgers zoveel mogelijk geld zelf overhouden, dan aan partijen die het allemaal wel oplossen voor de burgers. Aan politieke hulp zit namelijk altijd een prijskaartje.

Stem dus niet op de PvdA met de Gemeenteraadsverkiezingen. Die partij heeft in de gemeentelijke politiek bewezen dat ze niet zuinig omgaat met geld, ze altijd weer meer geld nodig heeft en dat integriteit ver is te zoeken.

Zet de PvdA maar in de oppositie, gedecimeerd, voor een hele lange tijd.

Lars Benthin is voorzitter van de JOVD Rijnmond maar schrijft dit artikel op persoonlijke titel.

Beeld: Shutterstock