Vanaf het Paduaplein

22-01-2014 17:02

Lentedagen kom je in de herfst maar weinig tegen. Een met zon overladen oktoberdag nodigt uit om de vrije natuur op te zoeken. Moeder Natuur streek over haar hart en zorgde voor de eerste lentedag in oktober en daar werd flink gebruik van gemaakt. Oudere mijnheren en mevrouwen houden een gezamenlijke rollaterzitsessie in het Paduaplein. Nog even genieten van de laatste warme zonnestralen van het jaar. Het gesprekonderwerp is van koetjes en kalfjes naar een uitgebreide versie van ‘mooi weer, hè’ gegaan . Al dagen luisteren de rimpeltehuizen naar Piet Paulusma. Zoekend naar die ene mooie dag in oktober. En naar de laatgeboren vlinder.

De eerste lentedag van het jaar staat altijd garand voor de eerste vlinder. Als kleine Bram, met een witte boterham met Nutella in de hand, vloog de citroenvlinder voor het eerst voorbij. De belichaming van de verfrissing en het lay-down-gevoel van de lente en de daarop volgende zomer. Als de citroenvlinder vliegt, zijn er warme tijden op komst, zei de oppas altijd. De zwart-oranje vlinder wordt begroet met een glimlach van de ouderen. Het resultaat van twee volstrekt verschillende levensvormen die op hetzelfde moment genieten van de gulheid van Moeder Natuur.

Een warme dag brengt een zachte nacht. De ouderen liggen al op hun bed, het Paduapark is leeg. Alleen de nachtzwarte kat loopt zijn laatste rondje over de Paduastraat. Zijn lichtgevende ogen hebben mij in het vizier. Een kijkje op mijn horloge en de nachtzwarte buurtkat is weg. Opgegaan in de donkere schaduwen van de nacht, waar zijn anonimiteit geen tijd kent.

Elf lantaarnpalen verbergen de nachtelijke duisternis. De temperatuur camoufleert de werkelijkheid. De nacht maakt van de lente weer de herfst. Piet Paulusma zal morgen weer haarfijn uitleggen hoe de weergoden ons gezind zijn. Daarna mogen wij weer uitzoeken wat de precieze betekenis is van het gebrabbel van de beste man. Misschien wat zon, misschien wat regen. In ieder geval geen citroenvlinder.

Bram Steenbeek woont aan het Tilburgse Paduaplein en daar gebeurt nogal wat. In Vanaf het Paduaplein houdt hij de gebeurtenissen bij.