Leven

Leer van Syrië en red Oekraïne!

24-01-2014 12:00

Stoeptegels, ijspegels en hier en daar een Molotov cocktail. Er vliegt het één en ander door de lucht momenteel in Kiev. Het dreigt compleet uit de hand te lopen, met een situatie à la Syrië als mogelijk gevolg.

Syrië = Bonnie St. Claire

Afgelopen week zaten alle wereldleidertjes (behalve Iran, want die is stout) gezellig bij elkaar om te kletsen over Syrië. In een paleis dat in een Utopiaans Zwitsers landschap ligt werd er het één en ander afgebabbeld. Allen wisten van tevoren al dat het zinloos zou zijn, maar dat mocht de pret niet drukken.

De bedoeling van dit feestje? Een oplossing vinden voor de Syrische burgeroorlog. Klein probleem: er is geen oplossing. Alle vechtende partijen in Syrië zijn niet bereid om op te geven, dus ze vechten de komende jaren nog wel even door. De enige oplossing lijkt het uitsterven van de gehele Syrische bevolking, want dan is er niemand meer over om mee te kunnen vechten, maar dat kan ik geen ‘oplossing’ noemen.

Het is te laat om de kwestie op te lossen. Dat is hetzelfde alsof je nu nog SBS probeert te redden of nu pas tegen Bonnie St. Claire zegt dat ze beter wat minder kan gaan drinken. De Internationale Gemeenschap had drie jaar geleden al in moeten grijpen, toen de oorlog nog te stoppen was. Destijds durfde het Westen het niet, want Assad werd in de rug gesteund door Rusland, en met de Russen kun je beter geen ruzie hebben.

Koude Oorlog

De Syrische burgeroorlog begon destijds als een ‘gewoon’ protest tegen de regering van Assad, zoals dat in die lente in de hele regio plaatsvond. Een protest vergelijkbaar met de chaos in Oekraïne momenteel. Daar slaat een twee maanden durend protest tegen de regering van Janoekovitsj ook bijna om in een burgeroorlog. De gevangen ex-premier Julia Timosjenko heeft al opgeroepen tot een volksopstand en een oud-bokser werpt zich op als protestleider. En de reden voor de protesten? Europa! De protestanten willen graag bij het EU-feestje, terwijl de regering liever bevriend is met Rusland en haar olie.

De EU staat ferm achter de protestanten en dreigt met sancties als de regering niet stopt met het aanhoudende geweld. Rusland waarschuwt op zijn beurt de EU weer om uit Oekraïne te blijven. De Russen ‘hekelen buitenlandse bemoeienis’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Lavrov (Ha, hoe ironisch). De kou van de Koude Oorlog is nog altijd niet uit de lucht, blijkt nu weer. Het Westen achter de één, de Russen achter de ander. Een zelfde patstelling als in Syrië dreigt.

Wapens

Het is wellicht wat voorbarig om nu al van een Syrië 2.0 te spreken, aangezien de dodelijke slachtoffers nog maar op één hand te tellen zijn (hoewel elke hand er een te veel is). Toch is de dreiging reëel, zo waarschuwen ook wapenexperts in dat land. Het land ligt vol met wapens, dankzij de populaire wapensport aldaar. Er zouden alleen in de hoofdstad Kiev al zeker 400.000 wapens circuleren. Nadat er deze week voor het eerst door de oproerpolitie is geschoten, is het een kleine stap voor opstandelingen om zelf het geweer uit de schuur te halen. Wat zou jij doen als er op je geschoten werd? Precies, terugschieten. Dat doet men in Syrië immers al drie jaar lang.

Voordat dit zover geraken zal, lijkt het mij verstandig als de Internationale Gemeenschap nu wél daadkrachtig optreedt. Vlieg na het mislukte Gèneve van vanavond direct door naar Kiev en doe waar jullie goed in horen te zijn: diplomatiek problemen oplossen. Zo kan Oekraïne wél gered worden.