Media & TV

Wie is de Mol?: Jennifer

24-01-2014 14:13

Heel even vreesde ik dat mijn mol gisteravond de groep zou verlaten. Sofie begint namelijk wel erg duidelijk als mol geprofileerd te worden. In het verleden behaalde rendementen bieden uiteraard geen garantie voor de toekomst, maar als je wordt geprofileerd als mol, dan ben je het vaak niet. Een rood scherm was dus zeker niet ondenkbaar. Het is een soort propaganda, die gaande is. De makers lijken er dol op hun kijkers in hoekjes te duwen. Zoals met de titel van deze week: Jennifer. Zij is degene die het meest in de spotlight staat van het hele stel. Daarbij zou het een vreemde titelkeuze zijn als zij ook daadwerkelijk de mol is. Waar deze titel wel naar zou kunnen verwijzen, is een hersenspinsel van de bovenste plank. Eentje die waarschijnlijk te ver gaat voor een echte mollen-hint. Toch ben ik daardoor volledig van mij eigen pad gestapt. Sofie is niet meer mijn mol, maar Aaf.

Voor de eerste opdracht moet een vertrouwenspersoon gekozen worden. De groep wijst bijna voltallig naar Jan Willem als goedzak. Voor hem is eigenlijk niets anders weggelegd dan de taak te ontdekken wie er molt en wie niet. Via de langste roltrap ter wereld moeten de kandidaten trapsgewijs naar boven om Tygo’s ingestudeerde woorden aan elkaar door te geven. Het is een chaos aan ezelsbruggetjes van verhaaltjes tot liedjes, terwijl het zo gemakkelijk is. De woorden staan in alfabetische volgorde. Er is maar één kandidaat die dat echt niet lijkt te snappen. Jennifer heeft niet door dat Aroma, Biljet en Corsage gelijk staan aan ABC. Als de woorden dan eenmaal boven aangekomen zijn, is het pijnlijk hoe weinig er daarvan nog kloppen in het woordenliedje van Aaf.

Aaf Brandt Corstius

Direct begint het vingerwijzen. Het was Tygo die al verkeerd begon, maar Jennifer die als enige geen ABC kon ontdekken. Beide zijn geen mollen, maar toch verwijst Jennifer hier naar Aaf. Daar komt mijn doordachte hersenspinsel: het is Jennifer die als enige geen ABC (Aaf Brandt Corstius) wist te ontdekken. Voilà, daar heeft u de verklaring van de titel. Als klapper op de vuurpijl stuurt Aaf het zuurverdiende geld direct op naar aflevering negen. Zij is er heilig van overtuigd dat Daphne de finale wel zal halen. Aangezien Daphne een open boek is en ook wel de “sloerie van de verbondjes”, weet Aaf natuurlijk precies wie Daphne verdenkt en daarmee dus ook dat de kans groot is dat Daphne deze aflevering het spel verlaat. Dag Daphne, dag geld! Goed gedaan Aaf.

Het volgende spel is een soort blufpoker. De kandidaten krijgen ruim de tijd om de door hen gepakte enveloppen te verhandelen. Binnen een luttele seconde vliegen de kandidaten met hun grijpgrage handjes op de enveloppen af. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zo zal ook de mol snel moeten zijn bij het pakken van een envelop. Daphne, Freek en Aaf nemen het voortouw, waarbij Aaf een uitstekende onderhandelingspositie weet te bemachtigen. Zij heeft helemaal niets in haar envelop zitten. Zonder na te denken gaat iedere kandidaat aan de koehandel met puur en alleen het eigen belang in gedachte. Iedereen heeft ineens drie jokers in zijn envelop zitten, leugens vliegen over tafel en uiteindelijk is Jan Willem de sjaak. Hij is de ongelukkige ontvanger van de lege envelop van Aaf. Lege handen voor Jan Willem en geen geld voor de pot.

Puberale Tygo en Jaloerse Jennifer

Na het spel begint het bakkeleien. De dames vinden ineens dat ze onderbedeeld zijn. Sofie vindt dat Freek haar iets verschuldigd is. Zij gaf hem immers een vrijstelling in ruil voor waardeloos geld. Ook Daphne vindt dat Susan haar beduveld heeft en komt haar ‘verdiende’ joker terug halen. Lieve vriendelijke Susan geeft deze uiteraard op haar beurt. Het spel is ieder voor zich, maar het bevat ook te veel gevoelige dames om er een egoïstische trip van te maken. Gelukkig komt bij de laatste oefening weer wat adrenaline naar boven. Niet alleen bij de puberale Tygo, maar ook bij Daphne, die ook de stuwdam afdaalt tot grote jaloezie van Jennifer. Iedereen wilde eigenlijk wel van die stuwdam af, op een dame na, Aaf.

Het is Tygo die uiteindelijk, dankzij Sofie, de zwarte vrijstelling weet te bemachtigen. Tygo is inmiddels een koning van de leugens en lijkt niet door te hebben dat het soms beter is om niet te liegen in dit spel. Vrienden bewaren kan soms net zo belangrijk zijn als vijanden creëren. Terwijl hij dit eerste probeert met Sofie, krijgt hij onbewust het laatste voor elkaar. Sofie weet namelijk dat hij liegt, alleen weet Tygo niet dat zij weet dat hij liegt. Hij probeert haar voor zijn karretje te spannen, wat een gevaarlijker spelletje wordt, hetgeen hij zelf niet doorheeft. Terwijl deze jongen denkt de touwtjes goed in handen te hebben, gaat dit nog wel tegen hem werken. Tygo gaat waarschijnlijk snel het spel verlaten. Is het niet door het blindstaren op zijn mol Sofie, dan is het wel omdat hij constant zijn eigen glazen ingooit. Wie nooit naar huis gaat, dat is de mol. Ik zet vanaf nu volledig in op Aaf.