Leven

In gesprek: Seks met de juffrouw

25-01-2014 16:17

Veel docenten lijken last te hebben van een winterdipje. De afgelopen tijd zijn er weer veel gevallen van leraar-leerling-relaties in het nieuws verschenen. Neem de Bossche geschiedenislerares met een groot libido en de moedeloze docent aan het christelijke Ichtus College.

De reacties op dit soort berichten zijn meestal walgend: hoe kan een docent zoiets in z’n kop halen? Met onze zeventienjarige hoofdredactrice ging ik het gesprek aan over een fenomeen dat steeds vaker lijkt voor te komen. Want wat vinden wij, de leerlingen zelf, er nu eigenlijk van?

Narita: Goed. Een relatie met een docent, ik zit er zelf niet op te wachten. Misschien grotendeels omdat het gros van de onderwijzende staf op mijn school zo oud is dat ze zelf nog uit de aardlaag komen waarover ze les geven. En één van de weinige jonge docenten lijkt als twee druppels water op Anders Breivik, dus daar bedank ik ook voor. Hoe zit dat met jou? Heb jij ooit zo’n cliché tienerblad-waardig moment gehad waarin je op een docent viel, of verzinnen ze dat soort zooi gewoon op de redactie van Girlz? Ik sluit dat namelijk niet uit.

Grieke: Je kent het liedje van ABBA wel: Everybody screamed, when I kissed the teacher. Op mijn school gaan er genoeg geruchten over relaties of flirts tussen leerlingen en docenten. Maar wij hebben dan ook gymdocenten die in hun vrije tijd vaak nog bijklussen als fotomodel. Ikzelf ben nog nooit voor een docent gevallen, al begrijp ik wel dat je als meisje een zwak voor je docent kunt hebben. Je weet hoe het zit met tienermeisjes en oudere kerels, al helemaal als ze in het bezit zijn van een mooie lach en gezag.

N: ABBA ken ik wel ja, maar eigenlijk weet ik helemaal niet hoe dat zit. Tienermeisje + vent met gezag = libido dat zo hyperactief is als een brugklasser die energydrank heeft weggetikt? Zouden jongens dat niet hebben dan? Stel, er komt een bloedmooie stagiaire op school, dan zie ik menig klasgenoot dat in bezit is van een klokkenspel er wel voor aan om haar hoofd te fotoshoppen op de nek van een Playboy-model, hoor.

G: Voor jongens lijkt me dat al helemaal vervelend. Gelukkig zijn de meeste vrouwelijke docenten, kom geef het toe, al wat oudere dames en moet je dus net even een jonge stagiair met een witte lach treffen. Ik probeer eigenlijk altijd heel ruim te denken op dit gebied: het is toch naar als de rol die je inneemt bepaalt wat je op liefdesgebied mag ondernemen? Daarnaast heb je het wel over een volwassene met een adolescent en is zo’n one-night-docentje niet echt iets waar de ouderraad positief over zal spreken.

N:  Een leerling-lid van de MR van onze school heeft ooit bij de docent Nederlands geinformeerd of ze van poepseks hield. Het antwoord was negatief, maar ze voelde wel de behoefte om nog even te melden dat ze liever “eerst hard, en dan weer zacht, en dan weer hard” had. Het was… erg vreemd.
Ik vind het lastig. Aan de ene kant heeft een docent toch die gezagspositie en vanuit die positie kan het eigenlijk niet om een relatie met een leerling te beginnen. Aan de andere kant, hoe oud is een kersverse, net afgestudeerde docent? Drieëntwintig of zo? Ik heb klasgenoten van negentien, dus dat leeftijdsverschil is niet eens zo groot. Bovendien zijn die nieuwelingetjes nooit zo goed in orde houden, leert de ervaring.

G: Inderdaad. Eigenlijk ‘moet het niet kunnen’, maar we leven wel in de eenentwintigste eeuw. We romantiseren zelf ‘ware liefde’, je mag op mannen en op vrouwen vallen, desnoods bouw je jezelf om of neem je met drie mensen tegelijkertijd een relatie. Je kan met een vent van dertig jaar jonger trouwen of met een meisje dat je eigen dochter had kunnen zijn. En álles moet kunnen! Behalve seks met een docent.

N:  Ja, precies. Nederland is héél tolerant hoor (eigenlijk niet…) maar dit kan niet. Maar, laat me je een situatie schetsen. Stel, je staat een onvoldoende voor wiskunde. Geen onwaarschijnlijke situatie. De docent – een vent van begin dertig, ziet er absoluut niet slecht uit – stelt voor dat cijfer even bij de schroeven naar een acht. Op één voorwaarde…

G: Ik zou wel met hem het bed in duiken! Maar ik begrijp dat dit niet op iedere preutse puber van toepassing is. Op die manier moet seks niet worden ingezet en ik vind ook niet dat het iets moet zijn waar mensen volledig vrij in zijn. Gezag is iets dat niet alleen belemmerend is, maar ook nog eens gevaarlijk kan zijn. (Daarmee suggereer ik niet dat de leerlinge om het goed te maken de rector moet naaien, je begrijpt m’n punt) – Seksuele intimidatie is gewoon altijd not done. 

N: Nee, precies. En in dit geval is het ook nog eens zo dat het waarschijnlijk gaat om iemand die je elke week drie uur ziet – welke keuze je ook maakt, het wordt heel ongemakkelijk.

G: Dat is zo. En als je dan weigert, kun je er juist weer onder gaan lijden door de machtspositie. Maar als een leerling en een docent allebei seks met elkaar willen hebben, moet dat toch geheim kunnen blijven? Tenzij zijn/haar collega’s het normaal vinden om in de bosjes te liggen voor het huis van die docent? Misschien is de beste remedie gewoon wachten tot je je papiertje op zak hebt. Meestal heb je het toch over de oudere leerlingen – een meisje van twaalf moedig ik daarin ook niet aan – die zo weer van school af zijn. Want echte liefde blijft voor eeuwig, toch?

Wat vind jij van (seksuele) relaties tussen leraren en leerlingen?

Beeld: Shutterstock