16-jarige doet zich voor als sportverslaggever op twitter

26-01-2014 06:58

20.000 volgers had Samuel Rhodes op twitter. Zij geloofden dat het profiel dat ze volgden van een journalist was die voor the Daily Telegraph en the Financial Times schreef. Dat deden de professionele voetbalspelers die hij via twitter sprak ook.

Toen de zogenaamde werkgevers van de journalist erachter kwamen dat iemand hun naam misbruikte hield het spel op voor Samuel Rhodes. Die in werkelijkheid Sam Gardiner bleek te zijn, een zestien jaar oude Arsenal fan uit Noord-Londen.

De jongen was begonnen met het nep profiel uit frustratie dat niemand zijn opinie serieus nam. Hij tweette in het begin dingen als een foto van een stadion met de tekst dat hij live verslag deed. Later richtte hij zich op roddelen. Dat was volgens hem de beste manier om groot te worden. Hij concentreerde zich op clubs waarmee het slecht ging omdat hij dacht dat die fans eerder geneigd zouden zijn om roddels te geloven.

In november 2012 werd hij geloofwaardig nadat hij claimde te weten dat Chelsea hun manager Robert di Matteo de volgende dag zou ontslaan. Wat ook gebeurde.
Om zijn aantal volgers te verhogen tweette hij een half uur voor een roddel altijd een teaser; “Groot nieuws over 30 minuten!”

Toen James McArthur, een professionele speler voor Wigan Athletic, hem ging volgen stuurde hij hem een privébericht met de tekst; “zijn de geruchten waar?” Na een leuk gesprek bracht McArthur Sam later in contact met nog een speler van Wigan, Grant Holt. Met hem had Sam een gesprek over zijn transfer geruchten.
Zijn andere ‘scopes’ waren pure verzinsels die er meestal naast zaten. Hij onderbouwde zijn roddels altijd zorgvuldig met losstaande feiten om ze geloofwaardiger te maken. Op zijn hoogtepunt had hij 25.000 volgers.

Een journalist van the Telegraph kwam er achter dat de account nep was. Twitter heeft de account verwijderd. Een woordvoerder van the Financial Times verklaarde dat ze bewondering hebben voor zijn lef, maar niet voor zijn journalistieke werkzaamheden.

De inmiddels 17-jarige Sam zegt dat hij er niet financieel beter van probeerde te worden. Hij wilde alleen een platform creëren voor zijn opinie over voetbal, met name over Arsenal. Ook vertelt hij zich een klein beetje schuldig te voelen, maar niet veel. En dat hij nu weet wat hij wil worden later, een echte journalist.