Rus lost wiskunde vraagstuk op, maar niemand kan het vertalen

26-01-2014 11:58

Een Russische professor claimt recht te hebben op de prijs van een miljoen dollar die uitgeloofd is voor de oplossing van een bekend wiskunde vraagstuk; Waarom blijft een vliegtuig vliegen?

Iedereen weet dat een vliegtuig vliegt, maar het is nog niemand gelukt om dat aan de hand van wiskundige berekeningen te bewijzen.

Mukhtarbay Otelbayev, een wiskunde professor aan de Universiteit in Astania heeft 30 jaar van zijn leven gespendeerd aan het oplossen van het vraagstuk. Hij zegt dat het hem gelukt is. Enige probleem is dat hij geen Engels spreekt, en in de V.S. bij de ‘Clay Mathematics Institute’, die de prijs van één miljoen dollar hebben beloofd voor de oplossing, spreekt niemand Russisch. Iemand vinden die het voor ze kan vertalen is nog niet gelukt, daar is de materie te ingewikkeld voor. De gedeeltes die wel vertaald konden worden zien er volgens het instituut veelbelovend uit, maar bieden nog geen uitsluitsel. Er is nu een online werkgroep gestart in een poging om de rest van het werk te kunnen vertalen.