Politiek

Amsterdamse Top 600 inmiddels Top 800

29-01-2014 13:39

De beruchte Amsterdamse ‘top 600’, de lijst met de 600 bekende criminele veelplegers, bestaat niet meer. Inmiddels is het leger draaideurcriminelen flink gegroeid en zijn het nu zeker 800 crimineeltjes die op de lijst moeten. De nieuwe lijst heet dan ook ‘top 800’. Dit blijkt uit de Amsterdamse criminaliteitscijfers in 2013 waarover AT5 publiceert.

Ondank het feit dat zich in korte tijd veel jongeren lijken te hebben aangemeld voor een fijne criminele carriere, werpt de aanpak van de 600 800 wel zijn vruchten af. De recidive is met meer dan 53 procent teruggedrongen.

Zakkenrollen

Verder blijkt uit de criminaliteitscijfers dat het aantal aangiften van zakkenrollen explosief is gestegen. Volgens de Amsterdamse driehoek (burgemeester, korpschef, officier van justitie) komt dit door de populariteit van de smartphone.

De teller van het aantal straatroven in Amsterdam anno 2013 staat op ‘slechts’ 2100. De daders van die straatroven worden vooral steeds jonger.

Scam City

Opmerkelijk is dat burgemeester van Der Laan rectificatie wil afdwingen van National Geographic voor het programma Scam City.

In dit programma werd de suggestie gewekt dat Amsterdam niet veilig is voor toeristen en dat er veel zakken worden gerold en straatroven worden gepleegd. Een beetje wat hierboven staat geschreven zeg maar.

Zwendel

Weliswaar bevestigde burgemeester Van der Laan iets dergelijks juist zelf in de presentatie van de criminaliteitscijfers 2013, hij bijft van mening dat Amsterdam helemaal geen scam city is. ‘Scam city is zwendel. De opgevoerde criminelen waren betaalde acteurs’, aldus Van der Laan.

Of die 2100 straatroven en explosieve hoeveelheid zakkenrollerij in 2013 wellicht ook gewoon werd gepleegd door betaalde acteurs is niet bekend.