Belgische ondernemers blijven liever zondag dicht

30-01-2014 11:20

Zijn ondernemers nu gebaat bij meer koopzondagen of niet? Als je het aan Belgische ondernemers vraagt houden ze liever de zaak gesloten op de dag des Heren.

Weinig enthousiasme

Uit onderzoek van ondernemersorganisatie Unizo onder 543 ondernemers, blijkt dat 72 procent van de ‘handelaars’ zich resoluut uitspreken tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen. Daarvan geeft 57 procent als reden op dat de kosten niet opwegen tegen de baten. Een nog hoger percentage vindt de zondagsrust simpelweg belangrijker. Bijna de helft van de ondervraagden ziet de koopzondagen liever in het geheel verdwijnen.

Weinig voordelen

De Belgische ondernemers vragen zich af of de winst wel zal stijgen door een extra koopzondag. De kans is aanwezig dat de zondag behaalde winst anders verdeeld zou worden over de andere dagen. Niet meedoen aan een koopzondag terwijl andere winkels de deuren wel openen levert volgens critici wel verlies van winst op, omdat de consument dan naar de concurrent gaat. Volgens voornamelijk christelijke partijen wordt de koopzondag daarom opgedrongen aan ondernemers.

Lees ook:
Koopzondag-debat: ‘Wilt u spreken via de voorzitter?’
Officieel: Tilburg extreem saaie stad