Media & TV

De beginnende tietjes van Vladimir Poetin

30-01-2014 10:08

‘Emancipatie vraagt om onderhoud.’ Ja, tijdens de discussie in Leve Sotsji!, onder leiding van schrijver Arthur Japin, op 20 januari had ik die overigens al voorspeld (‘Al gebruikt Poetin mosterdgas, Oranje boven’), moeten we het écht hebben van onze heroïsche minister van Onderwijs, Jet Bussemaker. Ik herhaal: ‘emancipatie vraagt om onderhoud’. Homorecht en homohaat, met name in Rusland, als triviale APK-keuring?

Zet een groepje bekende homo’s en lesbo’s in de studio, geef ze een uur zendtijd en je hebt een interessante discussie. Nee, dus. Japin schrijft mooie boeken, ziet er leuk uit, gedraagt zich als een dandy en schuwt nu niet bepaald de publiciteit, maar is geen gespreksleider. Auteur blijf bij je leest en sluit je op in je hok, publiceer, want de boekwinkels gaan allemaal dicht. Dat lijkt mij de core-business van Japin.

Anekdotes

Het zou moeten gaan over welke vuist je nog kúnt maken richting Poetin tijdens de winterspelen, vanaf 7 februari te zien, maar we keken naar een opsomming van anekdotes hoe de BN-ers hun eigen comingout hebben ervaren. Oude wijn in nieuwe zakken. Weer die Margriet van der Linden, wat word ik moe van die vrouw. Old Amsterdam belegen geworden door al die media-aandacht.

Camera-oververzadigd, met steeds dezelfde, ijdele riedel. Nu over of je nog wel hand in hand over straat kan gaan met je vriendinnetje in Nederland. Ja hoor, gewoon doen, al zijn er drie aangiftes per week van homo’s die te maken hebben met geweld. Ontegenzeggelijk geen fraai gemiddelde, maar niet te vergelijken met de heksenjacht van Poetin op Russische homo’s, lesbo’s en transgenders, die de jeugd verrot en verderfelijk proberen te maken, volgens de bekrompen en zieke geest van de president.

In de jaren tachtig vloog er bij Harm Edens een baksteen door het raam in de buurt van het Amsterdamse Mercatorplein, en inderdaad, dat is even schrikken. Harm daarentegen durft nog wel op straat te laten zien dat hij van de herenliefde is, dus die baksteen heeft hem later gelukkig geen trauma bezorgd. Waar ging het ook weer over Japin? Poetin toch en de Winterspelen?

Protegé

In de studio ook de protegé van Arie Boomsma, Derk Anne van der Toren, een zendingskind en van gristelijke huize. Door Arie bij de KRO uit de kast gekomen en woensdagavond als halfwas semi-BN-ertje bij Japin, met de intentie om ons nog wat bijbelles te geven inzake homosexualiteit.

In de kringen van Derk Anne, zijn ouders rekenden vast en zeker op een zoon én een dochter maar konden niet kiezen, beter bekend onder de noemer hoererij en tempelprostitutie. Wisten we al, Derk of Anne, God wordt ook niet blij van homo’s, want al geeft hij nog zoveel licht en liefde, de lieve heer blijft desondanks zijn bedenkingen houden.

Prietpraatprogramma

Waarom komen we toch nooit eens een stapje verder tijdens prietpraatprogramma’s op de buis? Dat kleine, inhoudelijke op het thema gesneden, broodnodige, flinterdunne laagje, dat de discussie zoveel interessanter maakt. Waarom ontbreekt dat negen van de tien keer?

Het enige wapen dat we nog hebben tegen Poetin zijn de sporters zelf. Tijdens de discussie werd nog naïef geopperd dat het mooi zou zijn als we Sven Kramer de rol zouden geven van sporter, die een vuist maakt tegen Poetin op het podium. Zoals Amerikaanse, zwarte atleten de Black Panther-groet brachten op de Olympiade van 1968 in Mexico-Stad.

Hoe gay is Poetin?

Ziet u het voor zich? Heel Friesland op zijn kop, dat wel een verzetje kan gebruiken, want die Elfstedentocht kom er toch weer niet. Harm Edens, ‘ik ben nergens bang voor’, zag wel een scène voor zich waarin Irene Wüst, gedecoreerd met vier gouden medailles, een Russisch boerinnetje zou aanranden voor de camera’s van alle zendgemachtigden over de hele wereld. Dan maak je pas een statement.

Tijdens de discussie ook de foto van Poetin fullscreen geprojecteerd, met ontbloot bovenlijf en beginnende tietjes, op een paard. ‘Hoe gay is Poetin?’ vroeg Edens zich af. Op een hoger niveau dan dat kwam Leve Sotsji! jammer genoeg niet woensdagavond.

Bekijk hier de uitzending Leve Sotsji!