Leven

Soja vlieg naar de maan

30-01-2014 15:00

Mijn ’30 dagen als veganist door het leven’ zitten er bijna op en wat was het een interessante maand. Het is niet niks zomaar je hele eetpatroon om te gooien en een obsessie krijgen voor eten. Elke verpakking grondig doorlezen en vreemde woorden opzoeken, altijd eigen bammetjes mee en eten afslaan terwijl mensen om mij heen genieten van een gebakken eitje. Met knapperig spek. En gesmolten kaas. Maar het is me gelukt, bijna.

De verheerlijkte voorwaarden die ik op verscheidene veganisten sites las kwamen in meerdere en mindere maten overeen. De laatste weken voelde ik mij inderdaad fit, heb een zacht babyhuidje en kan prima zonder dierlijke producten de dag doorkomen.

Het leek wel of ik ongesteld was

Maar hiernaast huilde ik om het minst geringste en kon snauwen alsof ik al weken ongesteld was. Ook mijn vrouwelijke vormen groeiden flink, ik loop nu rond met reuze watermeloenen. Mijn lichaam voelde anders. Over dit soort vreemde bij effecten was niets terug te vinden. Van planten eten groeien borsten niet als kool, een andere optie dan zwanger zijn kon ik niet bedenken. Maar de test en mijn scherpe geheugen maakten vrij snel duidelijk dat dit zeker niet het geval kon zijn.

Terwijl ik elke ochtend soja yoghurt at, sojamelk dronk en mijn maaltijden niet compleet waren zonder soja, propte ik mij eigenlijk vol met vergif. Huh? ja. Dacht ik de perfecte vervanger voor vlees en melk gevonden te hebben, bleek mijn research niet zo goed geweest.

Soja is vergif

Er kwam een antwoord op mijn vreemde gedrag, soja-bonen bevatten stoffen waar je u tegen zegt. Soja-bonen willen namelijk helemaal niet gegeten worden, het zit vol met saponines. Dit zijn verdedigingsstoffen van planten om te voorkomen dat ze opgegeten worden. Saponines in soja zorgen dat de darmwand meer doorlaatbaar wordt. Zo kunnen stoffen opgenomen worden, die normaal niet opgenomen zouden worden. Hiervan kan je een auto-immuunziekte krijgen.

Fyto-oestrogeen (bijna hetzelfde als vrouwelijk hormoon) kan handig zijn voor vrouwen in de overgang, maar voor de jonge welpjes is zo’n overschot aan vrouwelijke hormonen nergens voor nodig. Wie zit er op een een cyclus te wachten die de weg kwijt is, nou dat is geen pretje. Ook haemmaglutine, anti-trypsine, anti-amylase, fytinezuur, goitrogeen en aluminium wil je liever niet te vaak binnenkrijgen. Pardon? Waarom worden soja-producten steeds populairder terwijl het zo ongelooflijk slecht voor je is? In een flesje soja-melk voor baby’s zit hetzelfde oestrogeengehalte als in vijf anticonceptie pillen. Ik denk dat niemand zit te wachten op een zes-jarig kind dat al ongesteld wordt door een overload aan vrouwelijk hormoon.

Moedeloos, word ik er van

Eerlijk gezegd werd ik hier een beetje moedeloos van. Wetend van de mega stallen in de vee industrie met tienduizend kippen op elkaar gepropt, de genetisch gemanipuleerde zalm, en nu ook nog soja-bonen die je eigenlijk niet kan eten, maar wat dan wel?!

Over een paar dagen zit mijn tijd erop en ik ben een stuk wijzer geworden. Wat ik van deze maand heb geleerd, is dat het nooit goed is teveel van iets te eten. In ieder geval zo min mogelijk soja. Natuurlijk reageert elk lichaam anders. De een heftiger dan de ander, maar ik denk niet dat het ook maar iets goeds toevoegt voor wie dan ook. Behalve dan als je eruit wil zien als Pamela Anderson.