Media & TV

Wie is de mol?: Een heilige aanwijzing

31-01-2014 13:02

Totale verwarring! De aflevering van Wie is de Mol? gisteren had niet ingewikkelder kunnen zijn. Hinkend op twee mollen, ben ik heel hard onderuit gegaan. Alle verdenkingen die ik had lijken niets meer waard te zijn. Iedereen molt maar niet iedereen kan zomaar verdacht worden. Wie in theorie nog verdacht kunnen zijn, zijn Sofie, Jan Willem en Susan. Inderdaad, zelfs Susan weet een verdenking op zich af te roepen. Het liefst blijf ik bij mijn mol van vorige week, want mollen dat kan Aaf nog steeds als de beste. De feiten spreken deze verdenking helaas tegen. Dus wie is dan in hemelsnaam de mol?

Het is Sofie die keer op keer verdacht blijft door haar haantjesgedrag. Is er iemand nodig met oog voor detail, dan is zij dat. Wordt er een kandidaat gevraagd met richtingsgevoel, nou dan moet je ook bij Sofie zijn. Zelfs voor de verbondjes mag je bij deze dame aankloppen. Ook liegen blijkt een van haar specialiteiten. Sofie probeert net iets te veel op de voorgrond te treden en zichzelf op slinkse wijze in de posities te plaatsen waarbij een simpele mollenstreek snel en onopvallend geleverd is. Zoal bij de eerste opdracht, waar Sofie de taak kreeg om boeddha’s te omschrijven aan haar mede kandidaten aan de hand van wat foto’s. Met vage omschrijvingen probeerde zij vijf gouden beelden te onderscheiden van de andere 9995 die er stonden. Waar Aaf juist weer opviel door haar secure omschrijving, probeerde Sofie Jan Willem af te poeieren met “jouw boeddha lijkt op Skunk Anansie.”

Wie is de schuldige?

Uiteindelijk werd de pot dan ook niet gevuld door deze opdracht. Wiens schuld was dat eigenlijk? Susan wist zeker dat haar foto goed was. Zij had immers maar één beeld gezien met twee vingers bij elkaar. Tygo had er twee gezien maar hield wijselijk zijn mond. Uiteindelijk besloot de groep toch voor de foto van Freek te gaan, maar ook die was fout. Wie is dan de echte mol? Susan, die niet goed had opgelet, Freek, die de verkeerde boeddha had uitgezocht, Tygo die daarvan de foto nam en tevens zijn mond hield over Susans boeddha, of Aaf, die misschien wel gewoon de verkeerde aanwijzingen gaf voor deze mislukte foto?

Na opnieuw een mislukking mag er van Aaf wel weer een vlammetje in de pan. Die krijgen ze ook. Tijdens de tweede opdracht gaan twee teams het water op, opgejaagd door twee andere boten, waarvan ze zelf dan weer codes moeten aflezen. Tygo doet het bij dergelijke opdrachten praktisch in zijn broek van enthousiasme, maar ook Aaf wordt het bijna te veel. Scheurend over het water lukt het haar de eerste code te ontcijferen. Hysterisch schreeuwend blijft Aaf zichzelf herhalen “EB 1186, EB 1186, EB 1186, EB 1186” In de ander boot maakt Jennifer zichzelf ondertussen verschrikkelijk verdacht door slechts de helft van Tygo’s tempo aan te houden met haar bootje. En al helemaal als haar boot dan ook nog afgeknald wordt. Waarschijnlijk is voor velen gisteren een mol naar huis gegaan, want mollen dat kon Jennifer wel. De mol ontrafelen dan weer niet.

Verbondjes

Met nieuw geld in de pot kan er weer belegd worden. Jan Willem voelt inmiddels het zweet in zijn bilnaad staan. Hij zal toch een keer moeten opbiechten dat zijn envelop gestolen is en na negen dagen wordt dat misschien toch wel tijd. Tygo heeft uiteraard, zoals we van hem gewend zijn, allang een plan bedacht voor deze envelop. Dit maal heeft hij Jennifer voor zijn karretje weten te spannen. Een voor een zet Tygo alle dames in voor smerige verbondjes terwijl hij zelf de enige is die er beter van wordt. En wat maakt het ook uit. Want vrienden maken, dat doet Tygo wel in Amsterdam. Dat gaat niet gebeuren op de Filipijnen. Laat Tygo maar mollen, dat vindt hij veel leuker. Maar de mol, dat is hij niet.

Het laatste spel van de eliminatie krijgen we opnieuw een mooi staaltje mollenwerk te zien. Aaf die totaal geen richtingsgevoel heeft en als een kip zonder kop straten in loopt of plots stil gaat staan. Ondertussen is het Jan Willem die haar compleet negeert en zelf ook rond banjert zonder enig plan. Tygo snapt niet hoe zijn team ineens het hele dorp doorkruist kan hebben. En Sofie, die zit er überhaupt voor spek en bonen bij. Uiteindelijk hebben alle drie de teams gemold. De wandelende teams hebben beiden drie keer stil gestaan en het aansturende team heeft hen vijf fouten laten maken. Opnieuw dus geen geld in de pot.

Valse spelletjes

Een hoop valse spelletjes dus, waarbij ik nog steeds denk dat Aaf een goede mol zou kunnen zijn. Is het niet dat Jennifer Aaf als hoofdverdachte had en gisteren het spel moest verlaten. De verdenkingen van de anderen zijn verder wat verspreid over Sofie en Susan. Susan mag dan wel zo liefelijk lijken, maar wellicht zien de kandidaten meer dan wij. Want met drie verdenkingen op haar naam, heeft ze schijnbaar toch wat aandacht getrokken van de rest van de groep.

Voor het eerst heb ik ook lichte verdenkingen op een man. Jan Willem zat namelijk als enige volledig op Jennifer. Dat zij de mol niet is, dat weten we inmiddels. Het was de zoveelste mol van Jan Willem die naar huis moest. Dat Jan Willem het spel nog niet heeft verlaten kan geluk zijn, of juist niet… Daarnaast is er toch weer iedere week die titel die een aanwijzing biedt. Deze week was de titel ‘een heilige aanwijzing’. Oordeel zelf, wijst de heilige op dit screenshot de mol aan?

WIDM5