Het is beter om het hele jaar door te drinken

02-02-2014 12:55

Een maand zonder alcohol is misschien helemaal niet zo gezond als wordt gedacht, waarschuwt een expert. “Het beste advies is om het hele jaar door met mate te drinken”, zegt Charles Bamforth van de universiteit van Californië.

Goede voornemens

Elk jaar zijn er weer mensen die de drank in januari laten staan om de feestdagen enigszins te compenseren. Dat zou dan wonderen doen voor je cholesterol, je nachtrust en je lever. Echte feestbeesten die net een ‘Dry January’ achter de rug hebben, moeten niet denken dat ze daarna een vrijbrief hebben om los te gaan. “Vaak kleine hoeveelheden alcohol is het beste. Als je hoopt dat een maand zonder drank je de rest van het jaar zal beschermen tegen de negatieve gevolgen van overmatig drankgebruik, dan heb je het mis.”, aldus Bamforth.

Volgens hem bestaat er dus het risico dat dorstige onthouders na een maandje gewoon doorgaan op de oude voet. Dan schiet je lijf er weinig mee op.

Langer leven door bier te drinken

Iedereen weet inmiddels wel dat comazuipen allesbehalve goed voor je is. “Maar veel mensen beseffen niet dat een beetje drank op zijn tijd grote voordelen voor de gezondheid met zich meebrengt en dat matige drinkers gemiddeld langer leven dan geheelonthouders”, aldus de bierdeskundige. “Het is goed voor je hart en je doorbloeding.”

Bamforth komt onder meer op de site van Daily Mail met het advies: drink bier! “Het mooie aan bier is dat er maar weinig alcohol in zit en dat het van natuurlijke materialen is gemaakt. Het is dus een prima manier om vitamine B en anti-oxidanten binnen te krijgen. Bier stond vroeger niet voor niets bekend als het vloeibare brood.”

Lees ook:
Ook drankbestrijders lijden aan breinschade
Alcohol geen oorzaak depressie

ANP – BuzzO / TPO