Leven

De NOS keurt Sotsji muzikaal af

03-02-2014 11:00

De winterspelen in Sotsji beginnen aanstaande vrijdag. Nog nooit hadden zo weinig mensen vertrouwen en zin in een sportevenement. Men doet het voor de sporters, maar het liefst gooit men een boycot op Poetins feestje. Iedereen, dus ook politiek correcte instituten als de NOS, maar zij kunnen zoiets niet laten blijken. Of toch wel?

Ja, dat kunnen ze wel! De NOS duwt keihard een dildo in Poetins reet door een vlijmscherpe doordachte maar verborgen anti-Sotsjigeluid te laten horen. ‘Hoe?’ hoor ik je denken. Simpel, door het nummer ‘Promises of No Man’s Land’ van Blaudzun te selecteren als soundtrack voor de Spelen. Elke avond wordt de sportdag afgesloten met dit nummer.

In eerste instantie lijkt het een onschuldig nummer, maar wie goed luistert, hoort dat er een flinke portie politieke lading in het nummer zit. Blaudzuns nummer gaat over onderdrukking en discriminatie. “Ontzettend veel mensen voelen zich ergens niet thuis door onderdrukking,” zei Blaudzun daarover, “men moet hier iets aan doen om hun trots te bewaren.”

Onderdrukking en discriminatie vindt op grote schaal plaats in Poetins Rusland. Allochtonen, LGBT’ers en journalisten. Allen kunnen zij geen vrij leven leiden, want tsaar Poetin heeft hun rechten behoorlijk ingeperkt. Men moet hier dus iets aan doen, zo vindt Blaudzun, maar dus óók de NOS.