Leven

Levenslessen voor scholieren

03-02-2014 13:13

Verzet tegen de gevestigde orde van de schoolleiding is van levensbelang. Verzet betekent persoonlijke ontwikkeling. Scholieren die zich persoonlijk ontwikkelen door verzet worden later volwassenen met karakter. Het aantal volwassenen met karakter is omgekeerd evenredig aan het aantal volwassenen dat Boer Zoekt Vrouw of het uitzwaaien van Beatrix kijkt. Reken nu zelf uit hoeveel volwassenen met karakter er zijn. Je hoeft hiervoor geen wiskunde in je pakket te hebben.

Dictatuur

Nederland is een democratie. De inwoners van Nederland zijn vrije burgers. Alleen scholieren zijn geen vrije burgers. Zij worden onderdrukt in een door de democratische rechtstaat goedgekeurde dictatuur. De reden dat ‘school’ geen offciële staatsvorm is en het schoolplein geen soeverein grondgebied, is omdat het dan in strijd zou zijn met internationale verdragen. Zoals bijvoorbeeld het schenden van mensenrechten. Daarom is school ook een leerfabriek. De scholier mag dan onbeperkt worden onderdrukt door de baas. Zolang het maar niet voor 09:00 uur en na 17:00 uur is en met inbegrip van tenminste één lunchpauze. Al met al kun je dus zeggen dat school een satelietstaat van Nederland is.

Dulce et decorum est

Zoals alle dictaturen doet ook school aan marteling en schending van de lichamelijke integriteit. Dit wordt eufemistisch ‘gymnastiek’ genoemd. Wie vrouw is, doet er goed aan zo snel mogelijk voor het eerst ongesteld te worden. Dat verschaft altijd een solide reden onder deze vorm van mensenrechtenschending uit te komen. Wie man is, heeft twee keuzes: of sport omarmen zoals jonge soldaten in de Eerste Wereldoorlog hun dulce et decorum omarmden als de goede dood voor het vaderland of beseffen dat de dommekracht van de neanderthaler gewoon is doorgeëvolueerd in de gymleraar.

CIOS

Er zijn altijd scholieren die na hun middelbare school een opleiding aan het CIOS of een ander opleidingsinstituut voor marteling en vernedering willen volgen. Mijd hen. Mijd ze als de pest.

‘Nee!’

Als een meisje ‘nee’ zegt, bedoelt ze ook ‘nee’. Als een jongen ‘nee’ zegt, is hij uiteindelijk altijd omkoopbaar. Het beste ruilmiddel is nog altijd voetbalplaatjes.

Naakt

Wanneer het zomer is, trek dan zo weinig mogelijk kleding aan. Jongens wordt geadviseerd een shirt zonder mouwen te dragen. Meisjes wordt geadviseerd een zo kort mogelijke hotpants te dragen. Leidt dit tot protesten bij de schoolleiding, ga dan helemaal naakt naar school. De grenzen van het fatsoen dienen door scholieren te worden opgerekt. Dit heet vooruitgang.

Roken

Roken is slecht. Maar docenten horen het goede voorbeeld te geven. Docenten die roken mag je gerust uitlachen. Als je zelf niet rookt mag je ze ook vertellen dat jij ouder wordt omdat jij geen longkanker krijgt. Dit levert geen hogere cijfers op, wel een terecht gevoel van deugdzaamheid.

3 of 8

Proefwerken maak je het beste door er niet voor te studeren en een drie of lager te halen. Of door er wel voor te studeren en een acht of hoger te halen. Alles daartussenin is zinloze tijdverspilling.

Literatuur

Begin zo vroeg mogelijk met literatuur lezen. Hoe jonger je daar mee begint, hoe beter. Het zal je bevallen. Helaas komt er een moment dat je verplicht moet lezen van een niet mede door jou, geheel ondemocratisch samengestelde boekenlijst waarop uitsluitend boeken staan die over de Tweede Wereldoorlog gaan. Dat is het moment dat je nooit meer Nederlandse literatuur wilt lezen. Terecht. Het is vaak ook het moment dat scholieren voor het eerst experimenteren met drugs. Dat krijg je er nou van, Marga Minco.

Ontucht

Sex is overrated. Tenzij je het met een docent kunt doen. Opzich is dat verboden en heet het ‘ontucht’ maar als je op een gymnasium zit en het met je docent klassieke talen doet heet dat ineens ‘liefde’, zolang hij tijdens het vingeren Vergilius kan citeren. Gebruik het voordeel: verboden seks garandeert in principe hogere cijfers. Zolang zij het schaamteloos ‘liefde’ noemen, hoef jij het geen ‘chantage’ te noemen.

Werkweek

Tradities hou je in ere. Wanneer je op werkweek bent geweest, kruip dan bij terugkomst onder de banken van de bus. Je ouders zullen blij verrast zijn.

Regels buigen

Het aantal regels dat is ingesteld om je klein te krijgen is ontelbaar. Het beste kun je daarom de regels buigen. Als je wordt verplicht een rundlederen tas te gebruiken voor je schoolboeken, stop de rundlederen tas dan in een moderne rugzak. Als je wordt geacht om 08:30 uur aanwezig te zijn, laat jezelf dan vertegenwoordigen door een afgevaardigde. Als je uit de klas wordt gestuurd, zet de les dan met de rest van je klas voort op de gang, opdat je de klas in moet worden gestuurd. Hoe jonger de geest, hoe creatiever.

Wit bolletje kaas

Het geluid van de schoolbel kan worden verstomd door een zacht wit bolletje kaas in de toeter te proppen. Prop er eventueel twee bolletjes in. Of meer, al naar gelang het geluid hoorbaar blijft.

Katoenplantage

‘Corvee’ is een eufemisme voor dwangarbeid, misbruik van arbeidspotentieel en slaveninzet. Vanaf je vijftiende kun je bij de rechter hiervoor een arbeidsloon afdwingen. Stel in de leerlingenraad voor het schoolplein voortaan ‘de katoenplantage’ te noemen.

Docentenkamer

Wie voor zijn 35ste wil weten hoe het is om een vergadering van een politieke partij bij een gemeenteraad bij te wonen, zou een lunchpauze in de docentenkamer moeten doorbrengen. Luister goed naar de conversaties: net als bij gemeenteraadsleden gaat het uitsluitend om geld, macht en eer. En is idealisme slechts een illusie om werkelijke verlangens onder te verschuilen.

Aardrijkskunde

Stel je docent aardrijkskunde de vraag waarom je aardrijkskunde nodig hebt voor je toekomst. Het antwoord is altijd weer even hilarisch.

Mededogen

Bij scholieren draait het leven om seks, lust, vermaak en bevrediging. Bij docenten ook. Alleen weten zij dat ze spoedig zullen aftakelen door ouderdom en gaan sterven. Dat maakt hun bestaan even zinloos als uitzichtloos. Toon daarom altijd mededogen voor docenten.

Waarheid

Besef altijd dat helemaal niets waarheid is. Zelfs je eigen waarheid kan achteraf een leugen blijken te zijn. Een kritische jonge geest kent 29 letters in het alfabet en betwist immer de uitkomst van 1 + 1.

D66

Scholieren die deelnemen aan de leerlingenraad worden later vrijwel zonder uitzondering lid van D66. Dit moet te denken geven.

Populair

Populaire scholieren zijn als de vlam van een olielamp die te hoog opvlamt. Spoedig hebben ze alle brandstof en zuurstof misbruikt. Op hun 30ste zijn ze kaal, dik, hebben ze ongewenste kinderen en kijken Boer Zoekt Vrouw. Laat dit een troost zijn voor de impopulairen.

Ordnung muss sein

Gymnastiek is een effectieve methode de schoolklassen onder te verdelen in een bovenlaag en een onderlaag. Zij die als eerste worden gekozen zijn de bovenlaag, zij die als laatste worden gekozen de onderlaag. De onderlaag kan naar believen door de bovenlaag worden misbruikt als de paria’s die ze zijn. Ordnung muss sein.

Update: nu ook verkrijgbaar als superhandige uitprintbare PDF, om lekker mee te flyeren op je school!