‘Verhoging accijns op drank kost banen’

03-02-2014 13:42

Wederom is er harde kritiek door onbedoelde effecten van accijnsverhoging. Volgens de belangenvereniging Koninklijke Slijtersunie kost de accijnsverhoging op drank dit jaar zo’n 500 banen bij slijterijen. Zij baseren zich op onderzoek van Panteia, dat onderzoek deed onder 1200 huishouden in de grensstreek met Duitsland.

Grensoverschrijdend drankverkeer

De overheid zou door het ‘grensoverschrijdend drankverkeer’ zo’n 67 miljoen euro aan inkomsten mislopen. De prijs van drank is in Nederland duurder geworden door twee accijnsverhogingen, waardoor voornamelijk Nederlanders die in de grensstreek wonen hun drank inslaan in Duitsland, waar de prijzen lager liggen. 

Grens begint al bij Utrecht

Ron Andes van SlijtersUnie stelt dat het zelfs voor inwoners van de provincie Utrecht loont om sterke drank in Duitsland aan te schaffen. Wanneer Nederlanders de inkoop van drank ook nog eens combineren met goedkoper tanken loopt de overheid nog meer inkomsten mis. Zeker als de accijnsnomaden ook nog andere boodschappen doen in het kader van ‘nu we er toch zijn.’

Meldpunt

De cijfers zijn opgestuurd naar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die eerder al voor ThePostOnline zijn zorgen uitte over de onbedoelde neveneffecten van de accijnsverhoging op brandstof. Het CDA heeft een meldpunt ingesteld waar ondernemers en bewoners kunnen klagen over de problemen die zij ondervinden door de accijnsverhoging die sinds 1 januari 2014 is ingevoerd.