Waarom zou je nog met mensen praten?

03-02-2014 09:00

Misschien heb je de reclame van de MyOrder app laatst gezien. Je kan MyOrder voor een aantal dingen gebruiken, zoals Thuisbezorgd.nl, Thuisafgehaald en om kaartjes te regelen voor evenementen. Hartstikke handig, natuurlijk. Maar er zijn ook functies die toch een beetje beangstigend zijn, en eentje steekt er met kop en schouders bovenuit. Maar dan negatief. Je kan namelijk ook in een restaurant je eten bestellen met de app.

Welk nut heeft het überhaupt?

Best belachelijk natuurlijk. Want wat is nou het probleem om even bij een ober te bestellen? Niets, toch? De website zegt dit: “Nooit meer wachten op de ober”. Oh, ok. Misschien had je, als je geen tijd hebt om twee minuutjes te wachten op een ober, gewoon niet uit eten moeten gaan? Had je beter gewoon even naar een fastfoodrestaurant kunnen gaan, dan ben je sneller klaar.

‘Oh nee hoor, ik heb al besteld’

Ook maak je natuurlijk de obers een beetje het leven zuur. Ik zou durven zeggen dat bestellingen opnemen toch het meest interessante is aan de hele baan, en als je dat wegneemt, dan zijn ze eigenlijk gewoon loopjongens/meisjes. Schaf dan gelijk een lopende band aan, dan kunnen de obers gelijk helemaal weg. Bespaart ook weer geld.

Verder nog iets?

MyOrder is natuurlijk niet de enige app met anti-sociale trekjes. ‘GermTracker’ bijvoorbeeld, kijkt naar de tweets van een gebruiker en bepaalt dan op basis van waar ze zijn en hoe ziek ze zijn of je er weg moet blijven of niet. Ja, dat hoorde je goed. Het kijkt naar tweets van mensen die je niet kent of je maar beter niet in die wijk kan komen. Iemand anders heeft een idee voor een app waarmee je ‘get-to-know-you’ info can rondsturen. Dingen zoals werkgever, leeftijd, geslacht, hobbies, et cetera. Dan hoef je niet met andere mensen te praten om er achter te komen wat ze leuk vinden. Maar de ergste is nog wel ‘Hell is Other People’

Hell is Other People is een app die je helpt om je vrienden te ontwijken, zodat je geen ‘ongemakkelijke ontmoetingen’ met ze hebt. Het geeft veilige zones aan waar je ‘gegarandeerd’ niemand tegenkomt die je kent.

Anti-Social Network

Het enige wat we nu nog missen is een anti-social network. Wie heeft er zin om een facebook-clone te maken die alleen voor jou is? Gewoon een facebook zonder andere mensen, eigenlijk. Dan kan je lekker tegen jezelf praten en doen alsof je druk bezig bent op de trein terwijl je gewoon bezig bent met het documenteren van je interne monooloog. Dat is nog eens een goed idee. Dan hoeven we online ook niet meer om te gaan met andere mensen.