Vijf manieren je goede voornemens alsnog waar te maken

04-02-2014 13:17

Blauwe maandag is alweer even geweest en iedereen realiseert zich dat de goede voornemens wederom zijn mislukt. Maar niet getreurd. Men zoekt het vaak ergens anders terwijl goede voornemens prima thuis waargemaakt kunnen worden. Vijf tips om je goede voornemens alsnog waar te maken zonder dat je de deur uit hoeft.

Afvallen (en minder geld uitgeven)

Eén van de meest gehoorde goede voornemens moet toch wel afvallen zijn. Na de decembermaanden waarin je je vol hebt gestopt met banketstaaf, pepernoten, chocoladepieten, kerstkransjes, een veel te vette kalkoen, friet op nieuwjaarsdag en om over alle tussendoortjes nog maar te zwijgen. Of over de saaie kerstborrels die een stuk leuker zijn met toch minstens zeven biertjes achter de kiezen. In de eerste twee uur.

Kortom, je bent dik. Tijd om af te vallen. Uren in de sportschool is verschrikkelijk, dat snappen wij ook wel. Tussen alle anabolenberen op half tempo op de loopband en alle gewichten die je gebruikt zijn de lichtste. Je eetpatroon moet er dus aan geloven. Het is vrij simpel. Naast alle snoepjes, koekjes en chips laten staan, schep je bord bijvoorbeeld maar halfvol. Kun je de volgende dag nog een keer eten van je zelfgemaakte maaltijd. Scheelt je dus meteen weer geld, in plaats van zeven keer hoef je maar een keer of vier te koken en boodschappen te doen in de week. Verder is het wijs koolhydraten te laten staan, groene smoothies te drinken, veel superfood te eten en te stoppen met drinken. Die laatste komen we op terug.

Sporten

Zoals we al zeiden, niemand wil de deur uit om te sporten tussen de anabolenberen terwijl er een bierbuik onder je sportshirtje vandaan kruipt. Gelukkig zijn er talloze mogelijkheden. Zoals schoonmaken. Wie hard boent, verliest calorieën. En dat gewoon elke dag. Een schoon en net huis zorgt tevens voor een leven met minder chaos en dus minder stress. Ook een veel gehoord goed voornemen.

Een andere optie bevindt zich op YouTube. Honderden, duizenden personal trainers voorzien je op ieder moment van de dag van een perfecte training. Wat je maar wil. Voor de meeste buikspieroefeningen hoef je bijvoorbeeld je bed niet eens uit. Opdrukken gaat wel beter op een harde ondergrond. Schijnt dat de sterren hun mooie lijfjes danken aan yoga. Dat beweren ze altijd. Wie dat wil geloven, hier een YouTube-account met alle mogelijke yoga-oefeningen die je kunt bedenken.

Nieuwe dingen leren

Op zo’n heel jaar is de uitdaging op ten duur ook wel weg. Begrijpen we. Dus is het tijd om nieuwe dingen te leren. Waar je voor heel veel dingen de deur uit moet, zeg, paardrijden, zijn er ook genoeg dingen om thuis te leren. Ook dankzij YouTube. Bijvoorbeeld een stropdas leren strikken. Kan een uitdaging zijn. Of tekenen. Op het internet kun je ook leren hoe je bommen moet maken, maar schijnt dat dan de AIVD voor je deur staat. Als je dat wil leren, kun je beter naar de bibliotheek, daarvoor moet je wél de deur uit.

Wie graag gewoon nieuwe kennis wil opdoen, raden we de internetencyclopedie Wikipedia aan.

Stoppen met roken en drinken

Er zijn twee simpele opties. Immers, je wilde je huis niet uit voor deze goede voornemens. Gooi alle overige drank en sigaretten in een vuilnisbak. Open de deur of een raam. Zet de vuilniszak buiten en wacht tot iemand hem meeneemt.

De andere optie is leuker. Verzamel alle drank en sigaretten die je nog in huis hebt. Drink en rook alles zo snel mogelijk op. De volgende ochtend voel je je zo belabberd dat je nooit meer wil roken en drinken. Voor een week dan. Daarna kun je gerust weer beginnen zodat je volgend jaar in ieder geval nog wat goede voornemens over hebt,

Meer tijd aan familie en vrienden besteden

Er is sinds het tijdperk van internet en social media niets makkelijker dan veel tijd besteden aan familie en vrienden. Sterker nog, je kunt er een dagtaak aan hebben. Reageer op Twitter op alles wat je vrienden twitteren, feliciteer al je Facebookvrienden elke dag, mail je ouders dagelijks hoe het met ze gaat en voeg je broertjes, zusjes, neefjes en nichtjes toe als familie op Facebook. Het laat zien dat je je niet voor ze schaamt. Ze zullen het waarderen.

Wie graag nieuwe contacten wil opdoen, hoeft daar het huis ook niet voor uit. Sinds Tinder, Grindr en Brenda is niets meer onmogelijk. Een chatgesprek is slechts een match verwijderd.

Beeld: Shutterstock