Business

Winst IBM te danken aan belastingontwijking via Nederland

04-02-2014 11:10

Nederland telt helemaal mee in de intertnationale economie. Neem nou IBM, dat kon afgelopen jaar prachtige winstcijfers overleggen, dankzij Nederland. De Nederlandse vestiging van de holding van IBM zorgt er namelijk voor dat IBM zeer weinig belasting hoeft te betalen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van eigen berekeningen.

Ingenieuze constructies

IBM wist in 2013 de belastingdruk te verlagen tot het laagste niveau in 20 jaar, een belangrijke strategie was dat bijna alle verkopen in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Aziƫ en delen van Amerika via Nederland liepen.

Apple en Google

IBM is niet de enige multinational die gebruik maakt van de belastingroute via Nederland. Ook Google en Apple betalen weinig belasting dankzij dit soort constructies. De houdstermaatschappij van meer dan 40 onderdelen van IBM zijn al sinds 1999 in Nederland gevestigd vanwege het gunstige belastingklimaat.

1,8 miljard dollar minder belasting

De belastingmeevaller van IBM over 2013 was enorm. De Amerikanen hoefden ruim 1,8 miljard dollar minder belasting te betalen dan in eerste instantie werd verwacht. Hierdoor kon de winst per aandeel flink opgekrikt worden. IBM heeft aangegeven die winst wederom aanzienlijk te vergroten in 2015, waarbij de belastingstrategie ook weer een belangrijke rol zal spelen.

Lees ook:
Google begrijpt boosheid om belastingontwijking niet
VIDEO: Apple zuigt arme landen leeg via Nederland