Only Lovers Left Alive eigenzinnig en gedetailleerd

05-02-2014 15:06

‘Some are born to sweet delight, some are born to endless night.’ Deze dichtregels van William Blake worden gereciteerd in Jim Jarmusch’ Dead Man. Diens nieuwe film, Only Lovers Left Alive, draait om creaturen die zich in eindeloze nacht hullen: vampiers. Maar verwacht geen gezapige romances, rivaliserende weerwolven of glinsterende hoektanden. In plaats daarvan is Only Lovers Left Alive een sfeervol maar ook tikje bitter drama over een letterlijk eeuwigdurende liefde.

De geliefden Adam (Tom Hiddleston) en Eve (Tilda Swinton) wonen een halve wereld bij elkaar vandaan. Hij in Detroit, zij in Tanger. Hij is een romantische en suïcidale rockmuzikant, zij is literatuurliefhebster en brengt veel tijd door met de toneelauteur en medevampier Christopher Marlowe (John Hurt), die beweert de werkelijke schrijver van het werk van Shakespeare te zijn (geruchten van dien aard bestaan ook echt, overigens).

Wanneer de twee vampierliefjes elkaar spreken en Eve voelt dat het niet goed gaat met Adam, stapt ze op het vliegtuig naar Detroit. Adam voelt zich depressief, omgeven door mensen die leven als zombies en hun eigen bloed contamineren. Detroit zelf is een lege huls geworden. De stad, ooit kloppend hart van de auto-industrie maar inmiddels failliet, is een stadse wildernis vol verrotting en leegstand. Voor Adam is het symbolisch voor de staat van de mensheid.

Lees verder op Filmpjekijken.com >>>