Media & TV

Populistische ijdeltuit Plasterk moet weg, maar blijft zitten

06-02-2014 10:15

Frisse jongen, die Christiaan (Kwint). Na een lange dag ‘ome Roon’, de mascotte van Powned, zag ik de JOVD-voorzitter in het allerlaatste NOS-bulletin met de verlossende woorden: “wij willen een andere minister, die de zaken op orde brengt.” Klare taal, waar het uren daarvoor chronisch aan ontbrak maar desondanks voorspel ik u, dat de hand boven het hoofd zal worden gehouden van onze populistische ijdeltuit en minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk.

Natuurlijk sleepte Sven Kockelmann in Een op Een meteen Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP, voor de camera met dezelfde ijdele hoop dat de farizeeër en gedoger van de huidige, broze coalitie wel even zou roepen dat Plasterk moet opstappen. Nieuws is nieuws, dus er meteen bovenop, dat is de juiste mentaliteit van onze medogenloze ondervrager.

De mammoettanker Van der Staaij

Jammer Sven, zo werkte het alleen niet. Van der Staaij is als een mammoettanker tijdens interviews. Wellicht de beste politicus voor de camera. Onverstoorbaar, geheel ontspannen, nooit uit het lood en altijd met de vrolijke, open gristelijke blik turend over de woelige baren van politiek Den Haag.

Eerst maar eens kijken, meneer Kockelmann, wat er nou werkelijk aan de hand is met de heer Plasterk, daar hebben we aanstaande dinsdag een debat voor. Kort samengevat is dat de boodschap van Van der Staaij, want de wankele en dunne coalitie is heilig voor de gereformeerde voorman, daarom steunt hij dit kabinet ook, al moet hij daar een hoge prijs voor betalen.

Homo’s en Poetin

Kockelmann liet zijn gast tijdens het interview nog even fijntjes weten dat Kees eigenlijk dezelfde opvattingen heeft over homo’s als Poetin. Nee, het huwelijk is onmiskenbaar alleen voor man en vrouw in de optiek van Van der Staaij, maar agressie tegen wie dan ook past niet in zijn gristelijke straatje. Bovendien heeft hij ook nog nooit geblowd, “want dat is niet aan mij besteed”, liet hij de opgewonden interviewer olijk weten.

Nog los van de discussie of Plasterk liegt, onnozel is, niet luistert naar zijn ambtenaren of de AIVD niet onder controle heeft, voegde politiek commentator Paul Jansen echt iets wezenlijk toe aan de mediahype, die woensdag bol stond van de speculaties. Bij Pauw en Witteman liet Jansen zich ontvallen dat de VVD Plasterk als “een omhooggevallen werkloze” kwalificeert, “die nauwelijks iets te doen heeft.”

Ondanks de steun van Van der Staaij lijkt de liefde dus bekoeld tussen VVD en PVDA en dan zou Plasterk een prachtig nieuw slachtoffer kunnen worden na het aftreden van Frans Hubertus Henricus Weekers, alias Gerrit de Stotteraar en voormalig staatssecretaris van Financiën voor de VVD.

Aftreden?

Wat zo leuk is aan een affaire als die van Plasterk is, dat je thuis de hele dag maar één vraag hoort, die tegelijk een conclusie is: moet Plasterk aftreden, ja, want hij heeft de Tweede Kamer misleid. Niet eerst zeggen in Nieuwsuur dat de Amerikanen afluisterden, en een paar maanden later met een lullig a-viertje aankomen dat je eigen AIVD het heeft gedaan.

De media sloten woensdag de hele dag een cordon om Plasterk, die zelf nergens te bekennen was. Grappig, dan geven ze nooit thuis, die mediageile politici. Vervolgens hebben de media het nakijken en wordt je als kijker urenlang lastiggevallen met ‘als…dan’ of ‘stel…dat’ vragen, allemaal inwisselbaar en van een hoog eenheidsworst-gehalte, ondanks de verschillende signatuur van de politieke verslaggevers.

Wat rest is dan nog de onvermijdelijke deskundige, een ‘cyberfreak’, die komt vertellen dat hij ook niet weet wat al die inlichtingendiensten doen en hoe en waar ze precies opereren.

Even verderop…

Wat mij het meest intrigeert in het mediacircus is het Friese dorpje Burum, gemeente Kollummerland, goed voor 625 inwoners. Ten noorden van het voormalige terpdorp ligt het satellietgrondstation van Defensie, van de afluisterdienst NSO. Daar legt Jeanine-Hennis-Plasschaert van Defensie al heel lang lekker haar oren te luister, maar praat daar alleen nooit over met collega Plasterk.

Want waarom zou je, terwijl hij ook verantwoordelijk is voor een afluister-en spionagedienst, alleen even verderop.

Maar…na een eigen onderzoekje begrijp ik Jeanine beter. Beide ministeries liggen volgens Google Earth toch nog 1,3 kilometer van elkaar vandaan. Binnenlandse Zaken op Turfmarkt 147 en Defensie op Plein 4. Ze heeft gelijk: een onmogelijke hobbel om te nemen.