Media & TV

Wie is de Mol?: 5 op een rij

07-02-2014 13:04

Het is inmiddels het vaste praatje geworden op de donderdag en vrijdag aan de lunchtafel. “Wie denk jij dat de mol is?” Niemand om mij heen heeft een duidelijke uitgesproken mening. Dit seizoen zit zo goed in elkaar dat op dit punt iedereen verdacht kan zijn. Zelf had ik gehoopt deze week weer één mol te kunnen kiezen, maar nu mijn hoofdverdachte het spel heeft verlaten, tast ik opnieuw in het duister. Met nog vijf kandidaten in het spel, is Wie is de Mol? veranderd in een soort Russisch Roulette. Het is niets anders meer dan een wilde gok.

Het moet dodelijk vermoeiend zijn om samen met Tygo in een seizoen Wie is de Mol? te zitten. Die jongen is zo energiek en aanwezig, hij is een constante factor van aandachttrekkerij. Dat moet een keer op je zenuwen gaan werken toch? Hij is zo druk dat je bijna zou vergeten dat zijn zogenaamde grapjes wel eens echte mollenacties zouden kunnen zijn. Hij is de enige die zo open is over zijn streken, dat iedereen hem wegmoffelt als té opvallend. Een goede mol is immers niet zo opvallend en is dus per definitie geen goede mol. Maar wat nou als hij dat juist wel is. Het is briljant dat niemand hem verdenkt vanwege zijn ADHD en puberale geschreeuw. Is zijn enthousiasme niet gewoon goed mollengedrag? Welke idioot gaat er nou vooraan in een brassband marcheren, waar je met kop en schouders bovenuit steekt, wanneer het juist de opdracht is om NIET op te vallen?

De bitch in Freek

Ook Freek is enthousiast en fanatiek. Door zijn venijnigheid zou je ook hem bijna over het hoofd zien als mol. Er schuilt een kleine bitch in deze musicalster. Zijn iedereen-of-niemand-mentaliteit zorgt ervoor dat hij scherp uit de hoek kan komen. Als hij geen drie jokers kan verdienen, dan krijgt niemand ze! Het kan natuurlijk best een bewuste keuze zijn in de montage om alleen deze fanatieke momenten van hem te laten zien. Als we Jan Willem op zijn blauwe ogen mogen geloven, is Freek namelijk helemaal niet zo onschuldig. Hij claimt dat Freek aan de tweede pook heeft zitten prutsen, waardoor de jeep met pech stil komt te staan. Freeks mollenacties worden alleen niet zo duidelijk in beeld gebracht. Toch valt hij door de mand bij de laatste opdracht waar hij de eerste is die vragen moet beantwoorden over de mol. Zijn onvoorbereide reactie verraad dat hij echt niet op de hoogte was wat er van hem verwacht werd. Daarmee daalt hij direct naar plekje vijf op de verdachtenlijst. Als Freek de mol is, dan weet ik het echt niet meer!

Met het vertrek van Aaf zijn er nog twee vrouwen in het spel, Sofie en Susan. Beide stonden ooit hoog op mijn verdachtenlijstje, maar ja, sinds twee weken staan eigenlijk alle kandidaten hoog op mijn verdachtenlijstje. Susan staat daar pas sinds kort omdat het gewoon niet voor te stellen is dat deze lieve dame nare streken uit zou kunnen halen. Misschien zijn haar streken daarom juist onopvallender. Want als je goed kijkt kun je concluderen dat zij of de gevoelige en voorzichtige vrouw speelt, of dat ze misschien gewoon echt zo is. Hoe dan ook, in de jeep werd niet echt lekker het gas ingedrukt, zoals bij Jan Willem en Sofie wel gebeurde. Heel voorzichtig reed Susan over de zandvlakte en met net zoveel liefde werd de gevonden boot omgeduwd en vervolgens eens rustig achter de auto gehangen. Echt lekker tempo zit er niet in bij deze dame. Als klapper op de vuurpijl, rijdt ze vervolgens ook nog een visserslijn in. Ook die moet natuurlijk voorzichtig en rustig van de auto wordt verwijderd. Het zal geen bewuste actie zijn geweest, maar het kwam haar waarschijnlijk wel goed uit.

5 Op een rij

Daarentegen daalt Sofie steeds verder op mijn verdachtenlijstje. De enige reden waarom zij nog verdacht is, is dat de titel van deze aflevering op drie manieren naar haar kan verwijzen. 5 Op een rij kan in het geval van Sofie slaan op het feit dat er na de boot-opdracht vijf personen op een rij stonden en zij degene was die wat verder van de groep af stond en daardoor het gewonnen geld in handen kreeg van Art. Ook was zij de vijfde op rij die een filmpje te zien kreeg na het beantwoorden van vragen over de mol, en ook nog eens de vijfde die een groen scherm te zien kreeg gisteren.

Wie wel is gestegen op mijn verdachtenlijst is Jan Willem. Jan Willem wordt steeds gehaaider in het spel en weet de verdenking steeds beter in de schoenen van zijn mede kandidaten te schuiven, zoals hij dat misschien ook wel deed met de kapotte jeep die hij op het bordje van Freek schoof. Haantje de voorste is hij ook, wanneer Art vraagt wie als eerste een kaartje wil uitzoeken. Zonder enig overleg wurmt hij zichzelf naar voren en kiest een kaart. Als hij de mol is, weet hij immers precies in welke envelop hij de drie jokers kan vinden en jawel hoor, hij plukt ze er zo tussenuit. Wat er dan gebeurt is ook opvallend. Omdat Tygo zijn eigen drie jokers verspeelt in de daaropvolgende opdracht, besluit Jan Willem hem een joker cadeau te doen. Welke weldenkende kandidaat geeft er nou zomaar jokers weg, tenzij hij ze zelf toch niet nodig heeft?

Tunnelvisie

Niemand van zijn mede kandidaten verdenkt Jan Willem en dat maakt hem een hele goede mol. Op het internet circuleren daarentegen een berg aanwijzingen die op Jan Willem gericht zijn. Voor mij krijgt zijn verdenking dan ook steeds meer waarde. Het kan ook de tunnelvisie zijn, waar ik weer rustig op afsteven. Maar onderstaande foto, Jan Willems shirt op de kop, dat is toch een hint? Of is dat dan weer te opvallend of te ver gezocht? Komende twee weken heb ik in ieder geval de tijd om mijn verdenkingen nog eens op een rijtje te zetten. Vanaf 27 februari gaat Wie is de Mol? weer verder. Nog even in spanning zitten dus!

op de kop mol