Buitenland

Burgemeester Toronto wil regenboogvlag bij stadhuis verwijderen

08-02-2014 13:01

Rob Ford, de controversiële ‘crack-burgemeester’ van Toronto, heeft vrijdag laten weten dat hij de regenboogvlag die sinds het begin van de Olympische Spelen bij Toronto’s stadhuis hangt, weg wil halen. 

Ford vertelde een grote groep journalisten dat hij de vlag wil verwijderen omdat hij vindt dat de Olympische spelen niet over iemands seksuele voorkeur zouden moeten gaan. “Dit zijn de spelen. Dit gaat om vaderlandsliefde. […]  “We zouden een Canadese vlag moeten ophangen.”
Ford voegde daad bij woord en hing een Canadese vlag voor het raam van zijn kantoor.

De regenboogvlag is bij het stadhuis opgehangen op initiatief van een actiegroep in Toronto. Zij vonden dat de stad Toronto op die manier kon laten zien tegen de anti-homo wetgeving in Rusland te zijn. De vlag zou in principe moeten blijven hangen totdat de spelen in Sotsji zijn afgelopen. Ook in andere steden in Canada zoals Montreal, wappert de regenboogvlag op stadhuizen.  

‘Ford is homofoob’

Ford kan weinig doen tegen de vlag bij zijn stadhuis. In Toronto bepaalt een speciale stadsmanager welke vlaggen voor een bijzondere reden mogen worden opgehangen. Een vlag kan alleen worden verwijderd als een meerderheid van de gemeenteraad hiermee instemt. Ford heeft een aantal medestanders in de gemeenteraad, maar de meeste raadsleden zijn het oneens met Ford. Sommigen hadden al eerder regenboogstickers op de ramen van hun kantoren geplakt voordat de spelen begonnen.

“Het is spijtig om te zien dat Ford heeft besloten om zich achter Poetin te scharen,” zegt raadslid John Parker. Ook raadslid Kristyn Wong-Tam die de vlaggenactie vanaf het begin af aan ondersteunde, is woedend op Ford. “Hij laat duidelijk zien dat hij homofoob is.”

Ford is weinig geliefd in de GLBT (Gay, Lesbian, Bi- and Transsexual)- gemeenschap in Toronto. Pas vorig jaar liet Ford even zijn gezicht zien op een Gay Pride evenement in de stad. Ook kwam hij ondanks herhaalde verzoeken tijdens zijn burgemeesterschap nooit naar de jaarlijkse Gay Pride optocht in Toronto. Als reden gaf Ford dat de optocht altijd samenvalt met een jaarlijkse korte vakantie die hij met zijn familie houdt. Maar bij een bijeenkomst op woensdag onthulde Ford ook een andere reden: “Ik ga niet naar de Pride parade. Ik ben nog nooit naar een Pride parade geweest. Ik ga niet veranderen wie ik ben.”

Iedere week ophef

Er gaat in Toronto bijna geen week voorbij zonder ophef over Ford. Na eerder gebruik van crack en een aantal video’s waarop hij dronken te zien is, werd Ford een groot deel van zijn macht als burgemeester ontnomen.

Maar ook daarna bleven vreemde video’s opduiken van Ford. Vorige week verscheen er een opname van een luidruchtig feestende Ford in Vancouver en werd hij op de bon geslingerd omdat hij door rood liep.

Ook verscheen begin februari een boek waarin schrijfster Robyn Doolittle Ford beschuldigt van meer drugsgebruik dan al bekend is. Zo zou Ford’s vrouw hem hebben gesmeekt om te stoppen met het gebruik van drugs, waarop hij zou hebben geantwoord: “I’ll get off the pills, but I’m not giving up the blow.” (‘Ik stop met pillen, maar ik geef de coke niet op’).