Binnenland

Zware crimineel loopt lachend vrijheid tegemoet na fail OM

08-02-2014 11:56

De zware crimineel Mehmet K., veroordeeld voor onder meer betrokkenheid bij een bende plofkrakers, is door een blunder bij de rechtbank in Utrecht na een korte celstraf al weer vrijgelaten. De rechtbank liet zaterdag weten dat een medewerker een administratieve fout in een computersysteem heeft gemaakt. De man was veroordeeld tot 6 jaar cel maar door de blunder kwam in het systeem te staan dat het om slechts 6 maanden ging.

K. werd op 10 december veroordeeld. Dat vonnis van 6 jaar cel werd, zoals gebruikelijk, naar de veroordeelde en naar het Openbaar Ministerie (OM) gestuurd.

‘Oeps!’

Het ging echter mis toen de strafmaat werd ingevoerd in het computersysteem waarmee de rechtbank met het OM communiceert.

“Een medewerker van de rechtbank heeft abusievelijk 6 maanden gevangenisstraf ingevoerd, in plaats van 6 jaar”, zo stelt de rechtbank zaterdag in een persverklaring. “Bij de voorgeschreven controle is de fout niet opgemerkt. het OM, dat bepaalt wat er met beslissingen van de rechtbank gebeurt, is bij de uitvoering van de beslissing uitgegaan van de informatie in het systeem. De man is daarom op 20 december in vrijheid gesteld.”

‘Sorry!’

Hij had op dat moment al 6 maanden in voorarrest gezeten. K. is sindsdien onvindbaar.

K. kreeg de straf onder meer omdat hij deel uitmaakte van een bende die lange tijd inbraken plande en uitvoerde bij bedrijven en voor een poging om, samen met anderen, een geldautomaat op te blazen.

Ook werd hij veroordeeld voor het witwassen van geld. Omdat er beroep is aangetekend in zijn zaak, zat hij in afwachting daarvan formeel in voorarrest.

De rechtbank stelt de fout “ten zeerste te betreuren” en onderzoekt hoe dergelijke blunders in de toekomst kunnen worden voorkomen.

‘Foutje! Kan gebeuren!’

Het OM zegt met man en macht op zoek te zijn naar K., maar sluit niet uit dat hij inmiddels naar het buitenland is vertrokken, bijvoorbeeld naar zijn moederland Turkije.

Donderdag kwam het OM er door een tip van misdaadverslaggever John van den Heuvel achter dat K. ten onrechte was vrijgelaten.

Anp