Muziekmoment week 8

10-02-2014 10:31

Komende week staan er weer een paar mooie releases op stapel. In verband met bomen en een bos en het niet meer zien, zet Cedric van der Ploeg in Muziekmoment de beste releases op een rijtje. Dit keer: Kapok en Neil Finn.

Neil Finn – Dizzy Heights

DizzyHeightsNeilFinn

Genre: rock
De Nieuw-Zeelander en oude rot in het vak Neil Finn, die we vooral kennen als zanger en gitarist van de band Crowded House, komt met zijn derde soloalbum. Dizzy Heights is geproduceerd door Dave Fridmann, die eerder samenwerkte met bands als Tame Impala, Weezer en The Flaming Lips. Finn heeft een interessante plaat neergezet, waarop veel verschillende invloeden te horen zijn. Zo nu en dan is de plaat zweverig en vol met echo’s, dat wordt afgewisseld met vrolijke uptempo liedjes. Lekkere baslijnen, fijne gitaarpartijen en een prominente rol van de piano maken Dizzy Heights een geslaagd album. Ook bijzondere afwisselingen in de teksten van Finn (van “We’re watching a Game Of Thrones” tot “Jesus has a gun”) maken de plaat uitdagend. Daarbij komt natuurlijk dat Neil Finn waanzinnig bij stem is.

Kapok – Kapok

result (8)

Genre: jazz
De drie heren van Kapok hebben lang de tijd gehad in Kytopia, het Utrechtse muziekparadijs dat is opgezet door trompetist Kyteman, om te werken aan een eerste plaat en die is er nu. Kapok zet een strakke plaat neer, die zwoele jazzliedjes bevat, maar ook experimentele en poppy kanten heeft. De gitaar laat zich af en toe een wat ruigere en rockende kant horen en de trompetpartijen zorgen voor een subtiele eenheid in het album. Een keurig debuut.

Cedric van der Ploeg is doordeweeks student journalistiek en in het weekend adviseert hij je in Plato Leiden over de beste nieuwe muziek. In Muziekmoment recenseert hij de beste cd’s die hij de zaterdag daarvoor is tegengekomen.