Politiek

Plasterk en Hennis zwegen vanwege ‘Nationale veiligheid’

10-02-2014 13:28

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) zijn nooit van plan geweest om de Tweede Kamer in te lichten over de door Nederland vergaarde 1,8 miljoen records aan metadata. Dat schrijven de twee maandag aan de Tweede Kamer. De rechtszaak aangespannen door onder meer Brenno de Winter bracht daar verandering in.

Modus operandi van de diensten

Plasterk en Hennis wisten op vrijdag 22 november dat het Nederland zelf was die de informatie had vergaard, in tegenstelling tot de berichten dat de Amerikaanse NSA 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken had afgeluisterd. De ministers schrijven:

“Daarna hebben de Minister van Defensie en de Minister van BZK de afweging gemaakt tussen de plicht om de Kamer zoveel als mogelijk te informeren en het belang van de Staat om in het openbaar niet in te gaan op de mogelijke modus operandi van onze diensten. Het laatste gaf de doorslag.”

Toen de aangekondigde rechtszaak vervolgens vorm kreeg, besloten de bewindspersonen alsnog duidelijkheid te geven.

Nationale veiligheid

De mogelijkheid bestond dat de rechter zou besluiten dat Plasterk cum suis openheid over de kwestie zouden moeten geven. De ministers: “Het zwaarwegende belang bij dit proces inclusief  het belang van de nationale veiligheid was en is erbij gediend te beargumenteren dat er geen sprake is geweest van het ‘witwassen van illegale data’, maar van het rechtmatig vergaren van metadata. Gelet op het gewicht van de genoemde belangen en de verdediging hiervan, diende de weergave van het handelen van de diensten door de eiser te worden weerlegd omdat deze anders, als de gedaagde deze weergave onweersproken liet, voor waar zou kunnen worden aangenomen.”

Vervolgens besloten de twee alsnog duidelijkheid te geven aan de Tweede Kamer.

Dit bericht wordt aangevuld.