MKB

Papieren boek zo goed als dood

12-02-2014 23:41

De verkoop van papieren boeken loopt steeds verder terug. E-boeken zitten juist flink in de lift. Dat blijkt uit woensdag verschenen cijfers van marktonderzoeker GfK.

Vorig jaar werden er 39,3 miljoen papieren boeken verkocht, zo’n 10 procent minder dan in 2012. De omzet daarvan daalde met 6,6 procent tot 508,7 miljoen euro.

Vijftig tinten

Vooral in het segment bestsellers werden afgelopen jaar slechte zaken gedaan. Op titels in de top 100 is volgens GfK ongeveer 30 procent minder omzet behaald.

Mede door de hype rond de Vijftig tinten-reeks liepen bestsellers in 2012 juist nog vrij goed.

E-boeken deden het afgelopen jaar aanzienlijk beter. Hiervan werden er met een totaal van 1,7 miljoen zo’n 500.000 meer aan de man gebracht.

Verkoopsprong van 40 procent

Dat komt neer op een verkoopsprong van dik 40 procent. De omzet uit e-boeken is met 16,6 miljoen euro (groei 37,2 procent) niettemin nog altijd relatief klein.

De bestedingen in de boekenbranche dalen al een aantal jaar. De noodlijdende boekwinkelketen Polare, die deze week uitstel van betaling kreeg, raakte hierdoor in de financiƫle problemen.

Engelstalig

De decemberverkopen in de boekenbranche waren afgelopen jaar niettemin iets beter dan verwacht, stelt GfK-onderzoeker Cary Richards. In 2 van de 5 zogeheten feestweken was zelfs sprake van een iets hogere omzet op papieren boeken dan in dezelfde week in 2012.

Niet alle boeken die worden verkocht zijn Nederlandse titels. Meer dan 1 op de 10 euro wordt inmiddels aan anderstalige titels uitgegeven, blijkt uit de cijfers van GfK. Het gaat dan vooral om Engelstalige werken.