Binnenland

Honderden bedreigde raadsleden overwogen te stoppen

13-02-2014 20:38

Van alle raadsleden in Nederland heeft een derde weleens te maken gehad met agressie en/of geweld. Ruim 10 procent van de bedreigde raadsleden heeft daarom overwogen om te stoppen met het werk in de gemeenteraad. In totaal gaat het dan om enkele honderden raadsleden. Dit blijkt uit onderzoek dat Nieuwsuur vanavond bekendmaakt.

De enquĂȘte werd verspreid door Raadslid.Nu. Ruim tweeduizend raadsleden uit bijna alle gemeenten hebben eraan deelgenomen.

De meest voorkomende vorm van agressie waarmee raadsleden zijn geconfronteerd is verbale agressie, zoals schelden, schreeuwen of vernederen. Daarna komt bedreiging en discriminatie het meest voor.

Nieuwsuur laat drie lokale politici aan het woord die recentelijk zijn bedreigd. Een daarvan is Mohamed el Bachiri, lijsttrekker van de Partij van de Eenheid in Zwijndrecht.

Door de aanhoudende bedreigingen, besloot hij zich terug te trekken. El Bachiri:”Ik maak mij niet zozeer zorgen om mezelf, maar ik maak mij zorgen om mijn prachtige kinderen. Uit vadersinstinct wil je gewoon de veiligheid van de kinderen waarborgen.”

Dit was een persbericht van Nieuwsuur.