Leven

Project X? Nee, project NIX

13-02-2014 12:33

Toen het uitgaansleven van ons als zestien- en zeventienjarige nog gezellig was, hield ik van een lekker glas Malibu – Cola als ik mijn dansje waagde. Maar door de wetswijziging van 1 januari ben ik veroordeeld tot de Cola, en blijft de Malibu angstvallig ver van mij vandaan. Het blijft een gevoelig puntje en ook ik heb ook nog steeds mijn twijfels over.

Ikzelf kan het moment nog goed herinneren: mijn allereerste wijntje. Op een zwoele zomeravond aan de Spaanse Costa besloot ik het toch is een keer te proberen. Jaren had ik ernaartoe geleefd. Ik kan me nog herinneren dat ik het echt ‘cool’ vond als mensen een wijntje dronken bij het eten en dan een fles wijn altijd leuk stond op tafel.

Kater

Helaas maakte ik al snel kennis met de negatieve gevolgen van alcohol. Mijn eerste kater was een ramp. Het zoete smakelijke goedje wat me altijd in een lossere stemming bracht vertoonde voor het eerst negatieve kanten. Het bewijst maar is dat je nergens 100% op kunt vertrouwen en het maakte gelijk dat ik wat voorzichtiger was met alcohol. Een vakgebied op zich, waar je, hoe meer je je eraan waagt, steeds meer over leert.

Maar nu is het afgelopen. Geen alcohol onder de achttien! Maar daar hebben ze in mijn vaste iets leuks op bedacht. Project NIX. Een soort flauwe woordspeling op de bekende film Project X. Project NIX is initiatief van verschillende horeca-ondernemers uit Veenendaal, Barneveld, Lunteren, Scherpenzeel, Ede, Nijkerk en Rhenen die jongeren willen laten zien dat alcohol niet nodig is voor een leuk en gezellig feest. Gisteren was ik op de promotie en ik was benieuwd of ze mij om konden krijgen!

Geen verschil

Na een leuk babbeltje met de kroegbaas en de burgemeester was het tijd voor het meest spannende gedeelte, cocktails proeven. Alcoholvrij uiteraard. Want we behoren nu tot de Frisvalley en met NIX-feesten wordt er geen alcohol geschonken. Ik kreeg, als enthousiaste mojito-drinker, een alcoholvrije mojito voorgeschoteld. En het verbaasde me, maar ik proefde bijna geen verschil. En een gezellige avond had ik ook. Misschien overdrijven we wel door zoveel waarde te hechten aan een biertje. 

Als ik alle voors, en tegens tegen elkaar afweeg, vind ik dat ze een verstandige keuze hebben gemaakt met het invoeren van de nieuwe alcoholwet. Dat onze generatie daar de dupe van is, is jammer. Maar ik heb geen alcohol nodig om los te gaan en met mijn vrienden gelukkig ook niet. Ik ben benieuwd naar de gevolgen van deze wetswijziging, maar tot die tijd ga ik nog net zo hard als vroeger op de zaterdagavond. Maar dan zonder alcohol.