Media & TV

Regionale media moeten terughoudend blijven bij oplopende spanningen

13-02-2014 17:08

Regionale media vormen een belangrijk en onmisbaar gedeelte van de journalistiek. Middels korte lijntjes in de provincie zijn ze meer dan wie ook in staat om thema’s en onderwerpen aan te snijden die spelen in de regio en ondersneeuwen in het landelijke nieuws. Over het belang van deze media valt dan ook niet te twisten, over de invulling ervan weldegelijk.

Best scorende regionale omroep

RTV Noord staat bekend als vooruitstrevende omroep, waar nuchtere Groningers hard werken. Hoewel de omroep zichzelf presenteert als best scorende regionale omroep van Nederland, lijkt het motto doorgaans: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Het grote aardbevingenvraagstuk dat in de regio speelt, heeft echter ook zo z’n invloed op de journalistiek. Het is vanzelfsprekend dat een thema dat veel Groningers bezighoudt, ook voldoende aandacht krijgt van de lokale media. Nu Groningen – deels dankzij de media? –  op de politieke agenda in Den Haag staat, lijkt het evenwichtige verslag zo nu en dan om te slaan in sensatiebeluste berichtgeving en een manier om te scoren.

Vannacht was er weer een beving in het noorden en dat hebben we geweten. Maar liefst zeven(!) topics vulden vanmorgen de homepage van RTV Noord. Weliswaar zaten daar topics bij die er toe doen, maar het voeden van de onderbuik moet RTV Noord achterwege laten. Het is niet aan een onafhankelijke omroep om deze te voeden, maar juist om objectief aan nieuwsgaring te doen. Een reactie van het KNMI of een bericht over de NAM is daarentegen wél zinnig.

Huilende kinderen verkopen

Hysterische teksten als “mijn kinderen stonden huilend aan mij bed” en “ik dacht even dat mijn vrouw uit bed viel”, voegen – behalve dat mensen erop klikken – evenals een gemakkelijke greep van emotionele berichten op Twitter, niks toe. Het feit dat de aardbeving van vannacht groter was dan de serie voorgaanden spreekt in het voordeel van de omroep, ware het niet dat ze bij elke aardschok groots uitpakken.

Het voordeel van regionale journalistiek kan ook omslaan in een nadeel: journalisten die té dicht op het vuur zitten, of wellicht over hun eigen problematiek/emotie of die van vrienden schrijven. Zeker in een gebied waar momenteel de emotie regeert, is het niet slim om dit te stimuleren. Het zal deze enkel verder aanwakkeren en dat kan toch niet de functie zijn van een journalistieke instelling.

Liveblogs en berichtgeving

Bovenstaande geldt zeker niet alleen voor RTV Noord, die doorgaans uitstekende regionale verslaggeving presenteert – hoe lang ging RTV Utrecht wel niet door met liveblogs en berichtgeving inzake de vermiste broertjes Ruben en Julian? – maar het is wel iets wat elke regionale redactie zich bewust van moet zijn. Het argument dat het nou eenmaal het gesprek van de dag is, is gemakkelijk te weerleggen. Want in hoeverre spelen media een rol in het gesprek van de dag?

Regionale media moeten, zeker in grote en/of belangrijke kwesties, de juiste afstand bewaren tot het nieuws en zich niet laten verleiden tot sensatiejournalistiek. Daar is het publiek het meest bij gebaat en komt ten goede van de journalistiek.

Terughoudendheid

Henri Beunders is onderzoeker en publicist op het gebied van media, maatschappij en conflict. Hij zegt tegen ThePostOnline: “In een periode van oplopende spanningen is het de taak van de journalistiek om terughoudend te zijn en de nuchterheid te bewaren. Vaak gebeurt het omgekeerde. We zagen het afgelopen week nog bij minister Plasterk, het wordt door de media juist zo spannend mogelijk gemaakt. Terwijl, er moeten feiten gebracht worden. In het geval van RTV Noord zie ik dan ook liever dat ze erop uit trekken en bijvoorbeeld de schade aan gebouwen gaan verslaan, in plaats van reacties van Twitter te embedden. Het is wat sensatiebelust.”