Leven

BNN slaat de plank weer goed mis

15-02-2014 15:50

180 afleveringen werden er besteld van de dagelijkse serie over ‘liefde, geheimen, ambitie en lust.’ Dat de stekker er na zes weken al uitgetrokken werd, nadat de serie nooit bepaald een kijkcijferkanon was geweest, maakt het tot een behoorlijk dure flop. Volgens een van de acteurs uit de serie kwam dat doordat ze geprogrammeerd stonden in hetzelfde tijdslot als RTL Nieuws, Utopia en De Wereld Draait Door. Volgens mij hadden ze het echter in geen enkel tijdslot gered.

Het is te vroeg voor StartUp

Te vroeg in de dag? Nee, niet noodzakelijk. Te vroeg in het jaar? Had net zo weinig uitgemaakt. Het klinkt wat eufemistisch, maar de wereld is nog niet klaar voor een dagelijkse TV-serie over succesvolle en minder succesvolle jongeren. Want hoewel jonge ondernemers nu echt in opkomst zijn, heeft de gemiddelde BNN-kijkende jongere vanaf vijftien jaar geen idee wat ondernemen inhoudt. Iets met je economieboek, toch? Jonge ondernemers zijn nog steeds een beetje een ondergeschoven groepje, mede doordat scholen en andere bureaucratische instituten ze de ruimte niet geven om van hun passie écht hun beroep te kunnen maken. De jonge ondernemers van nu zijn veelal de jongeren die op het randje van een burnout zitten en een deel van hun lessen skippen om iets te doen waaraan ze geen bloedhekel hebben. Dat staat pal tegenover het beeld dat de BNN-serie schetst, waarmee we op het volgende punt aankomen.

Je jonge ondernemers zijn te oud

Officieel is er geen leeftijdsregel voor wie wel of niet binnen de categorie ‘jonge ondernemer’ past, maar website JongOndernemen.nl heeft het over ‘onder de 20.’ En al zijn we gul en maken we er 25 van, dan nog zijn de karakters in StartUp te oud. Het zijn duidelijk twintigers, sommigen neigen flink richting de dertig, maar er valt geen puber te bespeuren. Het gros van de cast is de dertig zelfs al gepasseerd. Deze ondernemers hier worstelen niet met de leerplicht en de leeftijdsgrens van de Kamer van Koophandel, zoals de mensen waarop ze gebaseerd zijn, ze worstelen met typische soapproblematiek zoals moord, discriminatie en vooral heel veel seks. En daarover is dan een licht ondernemend sausje gegoten.

Zo intersectioneel is-‘t niet

De passages als “Je hebt mijn broer vermoord” en “Ik moet die Marrokkaan niet” doen de soap de spreekwoordelijke das om. Want hoewel ik niet ontken dat er vast wat discriminatie te vinden is in de jonge ondernemerswereld – dat is namelijk in elke bevolkingslaag het geval wel – worden er in deze serie net iets te veel wetten overtreden. Daarnaast bestaat bijna een derde van de cast uit mensen van niet-Westerse afkomst en hoewel ik dat persoonlijk een prima zaak vind, is het geen goede afspiegeling van de werkelijkheid: De jonge ondernemerswereld bestaat (jammer genoeg) voor een groot deel uit welvarende en goed opgeleide Hollanders die zijn opgegroeid met stamppot. Daar is vast een verklaring voor, maar het is in ieder geval een feit.

Volgende keer beter

Lieve vrienden bij Endemol, betrek de volgende keer dat jullie een soap over jonge ondernemers maken ook daadwerkelijke jonge ondernemers bij jullie plan. Bestudeer ze, kijk wat van problemen ze ervaren, zie hoe hun groep is opgebouwd. Laat voor één keer iedereen in leven en beperk de hoeveelheid seks eens een keertje, want de gemiddelde ondernemer heeft het veel te druk voor seks en is maar pandapunten gaan verzamelen. En, wat jullie ook doen, doe alstjeblieft alsof dit gedrocht nooit heeft bestaan. Dat is voor iedereen beter.