Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

18-02-2014 12:01

Slanker worden, een mooiere huis, een gezonder lichaam… wie wil dat niet?! Al langere tijd ben ik stiekem best gefascineerd door de trend detoxen, hoe fijn zou het zijn om je lichaam eens een grondige reiniging te geven? Een soort grote schoonmaak en daarbij val je ook nog eens een paar kilo’s af. Echter, na de verschrikkelijke ervaringen met sapkuren in mijn omgeving, zoals bij Meghan, twijfel ik of het echt wat is. Toch ga ik deze week mijn eigen detox voorbereiden, in deze blog vertel ik je hoe en waarom.

Horrorverhalen

Één ding was voor mij snel duidelijk: ik ga absoluut niet een week sapvasten. Na het horrorverhaal van Meghan en de informatie van internet dat je dit beter onder professionele begeleiding kunt doen was dit absoluut geen optie. Wel vond ik een boek dat een sapkuur van 1 dag suggereerde. Die ene dag zou je alleen maar sapjes drinken, en de rest van de week specifiek eten maar in ieder geval geen sapjes. Daarbij twijfelde ik alleen of het wel nut heeft om 1 dag een sapkuur te doen en besloot ik nog even verder te zoeken.

Toen ik nog wat verder zocht stuitte ik op een andere variant van detoxen. Een ‘mildere’ versie, zoals het werd omschreven. Een ‘try this at home’ variant waarbij geen professionele hulp nodig is en die als ik de verhalen mag geloven ook enorm effectief is. Zo besloot ik nog meer informatie over deze variant op te zoeken en voor mijzelf een plan van aanpak te maken.

Rijstvasten

De variant die ik bedoel ik het rijstvasten of ook wel de rijstdetox. Hierbij eet je 5 dagen lang enkel rijst (zilvervlies of basmati in verband met verstopping) en drink je enorm veel water en eventueel kruidenthee zonder cafeïne. Je verdeelt hierbij 1 kop rijst over de hele dag. De 5 dagen hierna mag je aan dit schema bepaalde groentes en fruitsoorten toevoegen en na deze dagen bouw je langzaam weer op tot een normaal, maar gezond voedingspatroon. Ik ben dol op rijst en dit leek me dan ook een detoxvariant die mij op de buik geschreven is. Met een aantal dagen weinig eten heb ik nooit heel erg moeite gehad, belangrijker zal het zijn om genoeg vloeistoffen binnen te krijgen. Ook heb ik een rustige week op komst, tijd dus om mijn lichaam op deze grote schoonmaak voor te bereiden!

Voorbereidingen

Omdat je ineens een week amper wat gaat eten, wordt het aangeraden om de week ervoor al een beetje af te bouwen. Geen koffie, alcohol, sigaretten en fastfood (gelukkig gebruik ik 2 van de 4 al niet). Ook wordt aangeraden koolhydraten al zoveel mogelijk achterwege te laten en met name groente en fruit te eten. Daarnaast natuurlijk alle ‘toch al niet gezonde’ lekkernijen weglaten uit je dagelijkse voedingspatroon.

Dit voorbereiden viel me aardig zwaar. Kroketten, Turkse pizza’s… ik dacht met name aan alles wat ik niet mocht eten en toch zó lekker vind. De voorbereidingen gingen dan ook met ups en downs: de ene dag at ik mega gezond, een andere dag kon ik het echter niet laten om dat broodje shoarma niet te eten. Waar ik normaal minder moeite heb met bijvoorbeeld een koolhydraatvrije week en gezond eten, viel het me juist in deze week erg zwaar doordat ik wist dat ik de week erna helemaal niks mocht eten. Alsof ik alles nog even geproefd wilde hebben. Gedeeltelijk voorbereid gaan we dan dus deze detox week in… Met name ben ik benieuwd wat de symptomen zijn (krijg je echt een mooiere huid? voel je je echt anders na deze kuur?) en of rijst nou echt een detox wondermiddeltje is. Maar ook: hoe ga ik me voelen tijdens de week? Is het echt zo zwaar of valt het wel mee? Dit lees je volgende week vrijdag!

Nadja Neeven onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Lotte Besse aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.