Levenslessen van Patti Smith

18-02-2014 09:00

Patti Smith. Inmiddels 67 jaar oud. Dichteres. Schrijfster. Zangeres. Artiest. Godin. Soort van. (Als je inmiddels nog niet weet over wie ik het heb… Because the night belongs to lovers, because the night belongs to us. Ja, die ja). Zes levenslessen van the Godmother of Punk.

1. Uiterlijk doet er niet toe

Het begon ooit als een klein, fragiel meisje met een lui linkeroog. Laat je uiterlijk – dat misschien niet voldoet aan de gestelde norm door onze maatschappij – je niet tegenhouden. “Ik was niet heel aantrekkelijk. Ik was niet heel spraakzaam. Ik was niet heel slim. Ik was niets dat de wereld liet zien dat ik iets speciaals had, maar ik had altijd hoop. Ik was een gelukkig kind, want ik had altijd het gevoel dat ik iets ging zijn wat boven mijn fysieke lichaam zou gaan… Ik wist het.”

2. Fuck mainstreamfobie

Veel opkomende alternatieve artiesten lijden aan mainstreamfobie. (Ja, dat begrip is zojuist verzonnen door uw auteur). “Mensen zeiden tegen me dat ik geen hit album zou moeten hebben als punk rocker. En ik zei: fuck you. Een artiest doet zijn werk voor anderen, en hoe meer mensen dat werk raakt, hoe mooier het is. Je maakt het niet om dan vervolgens te zeggen: ‘Ik wil alleen dat de coole mensen het lezen.’

3. Vrees vooruitgang niet

Alhoewel Smith ooit zei dat boeken het mooiste zijn in ons materialistische wereld, heeft ze niets dan goede woorden over voor onze progressieve technologie: “Deze generatie… het anders dan wat ik ooit zag. Het is uniek. Technologie democratiseerde zelf-expressie. In plaats van dat handjevol artiesten die hun eigen albums schrijven, kan iedereen vandaag de dag een zelfgeschreven songtekst of gedicht op het internet plaatsen. We kunnen overheden en grote corporaties die denken de wereld te domineren, omver schoppen dankzij de macht van technologie. Het volk heeft nog steeds de macht. Nu meer dan ooit.” (Afijn, over dat laatste kunnen we een uur of 24 discussiëren). (Ga hieronder je gang). 

4. Een goede naam betekent alles

Bouw een goede naam. Dat was het beste advies dat ze ooit kreeg, aldus Smith zelf in een interview met Christian Lund op een literatuurfestival in 2012. “Maak geen compromissen. Maak je niet druk om grote hoeveelheden geld verdienen of succesvol zijn. Wees betrokken bij het maken van goed werk en maak goede keuzes. Bouw een goede naam, en op den duur zal die naam zijn eigen waarde krijgen.”

5. Ga het leven niet uit de weg

“Je gaat mensen verliezen die je liefhebt. Je zal lijden aan een gebroken hart. Je gaat heel erg ziek zijn en heel erg veel honger hebben. En misschien zo nu en dan kiespijn meemaken.” (That’s what she said…) “Maar aan de andere kant ga je zoveel mooie ervaringen beleven. De kleur van de lucht. De voldoening nadat je een gedicht schreef,. Iemand van wie je houdt. Je toekomstige kinderen. Er zijn zoveel mooie dingen in het leven. Dus als je lijdt, realiseer je dat het onderdeel is van het pakket dat leven heet. We worden geboren, dus moeten we ook doodgaan. Dat weten we, dus het is logisch dat we ons heel, heel erg gelukkig gaan voelen, maar ook dat dingen heel erg fucked up gaan zijn. Het is als een achtbaanrit. Het gaat nooit perfect zijn. Het heeft alleen perfecte momenten. En geloof me: het is het allemaal waard.”

6. Nostalgie is bullshit

Vroeger was alles beter, aldus diegenen die vroeger nooit meemaakten. Nostalgie is bullshit, zo valt Smith’s zesde levensles samen te vatten: “Rock ‘n roll is niet dood. Kunst is nog lang niet klaar. Het geloof in God bestaat nog. Als alleen elke generatie zich zou realiseren dat het moment voor grootsheid op het moment is dat ze leven.”