Binnenland

Jeugdige drinker heeft vrij spel tijdens carnaval

19-02-2014 10:00

Het heeft er alle schijn van dat jongeren onder de achttien jaar een lekker biertje kunnen drinken tijdens carnaval, ondanks de verhoging van de leeftijdsgrens naar achttien jaar. Dat blijkt uit een rondgang van ThePostOnline langs grote gemeentes in Brabant en Limburg. Vrijwel geen enkele gemeente zegt specifiek te gaan letten op de handhaving van de wet of daar tijdens carnaval, dat bekend staat om zijn grote alcoholverbruik, extra mensen op te zullen inzetten. Wel zullen alle gemeentes steekproefsgewijs controles uitoefenen, maar die gaan verder dan enkel alcoholgebruik onder jongen.

Gemeente Maastricht

“Het is zeker moeilijker handhaven dan voorgaande jaren. We zullen niet veel anders doen dan voorheen. Met carnaval is het altijd gigantisch druk en ons handhavingspakket is groot. Denk daarbij ook bijvoorbeeld aan geluidsoverlast en dat soort zaken. We gaan het controleren op drankgebruik voor jongeren dan ook niet intensiveren. Het is erg lastig om mensen eruit te pikken, aangezien ze verkleed of geschminkt zijn. Natuurlijk gaan we wel controleren, maar het wordt geen zware heksenjacht. We hebben preventief wel twee feesttenten geregeld waar geen alcohol geschonken zal worden en waar de groep tot achttien jaar dus een mooi feestje kan hebben.”

Gemeente Den Bosch

“De afdeling Stadstoezicht zal tijdens de carnavalsdagen inclusief avonden toezicht houden op de Drank en Horecawet. Toezicht is gericht op alcoholgebruik door jeugdigen onder 18 jaar. Dit doen we in het uitgaansgebied en met name ook op de belangrijke aan en – afvoerwegen (loop en fietsroutes) naar het gebied. Stadstoezicht treedt de-escalerend op, onderhoudt contacten met de portiers en ondernemers van de Horeca en leggen op straat contact met de jeugdigen. Bij geconstateerde ‘misstanden’ maken we vooraf een afweging wanneer en hoe dit een verder vervolg te geven. Waar het kan zullen we bij een overtreding in de openbare ruimte onder 18 jaar direct repressief optreden. Dit is een voortzetting van de ingezette weg sinds de jaarwisseling. Politie en Stadstoezicht hebben hun inzet afgestemd.”

Gemeente Breda

“We hebben horeca, buurt- en clubhuizen benaderd om te praten over dit onderwerp. We zullen normaal toezicht houden en er geen heksenjacht van maken. Er zijn goede afspraken gemaakt en er zullen uiteraard controles plaatsvinden. We doen geen mededelingen over het aantal controleurs, aangezien de controles onaangekondigd gaan plaatsvinden.”

Gemeente Tilburg

“We zullen in Tilburg steekproefsgewijs gaan controleren tijdens carnaval, maar dat geldt niet alleen voor alcohol gerelateerde zaken. We hebben carnavalsverenigingen op de hoogte gesteld van de nieuwe leeftijdsgrens. In Maastricht komen alcoholvrije tenten, die signalen hebben wij vanuit de ondernemers in Tilburg nog niet opgevangen. Sinds de invoering van de nieuwe wet hebben we een halve FTE (halve baan, JB.) extra ingesteld voor de handhaving, maar dat is dus niet specifiek gericht op carnaval.”

Gemeente Eindhoven

“Wij kennen een gedegen handhavingsstructuur, ook met carnaval. We maken afspraken hierover, maar kunnen verder niet ingaan op controles die al zijn geweest of nog gaan komen.”

Gemeente Roermond

“Wij hebben, los van carnaval, ingezet op preventie. Alle ouders van 16- en 17-jarigen hebben een brief gekregen. De bedoeling daarvan is om mensen te wijzen op hun eigen verantwoordelijkheden. Organisatoren van evenementen raden wij aan polsbandjes te gebruiken. Tijdens carnaval zullen wij rondom dit thema controles uitvoeren, middels de inzet van boa’s en politie. We doen geen mededelingen over het aantal mensen dat wij zullen inzetten.”

Gemeente Bergen op Zoom

“Het is lastig om te handhaven en zeker met carnaval niet te voorkomen. Het zal ontzettend druk worden en dan kan niet iedereen elke keer om een ID gevraagd worden. We vinden als gemeente dat horecaondernemers in deze kwestie de grootste verantwoordelijkheid hebben. We zullen zoals altijd controleren, maar gaan geen extra mensen inzetten. Los van het feit dat we dat niet willen, zouden we het ook niet kunnen. Die capaciteit hebben we niet.”

Gemeente Cuijk

“De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij de horecaondernemers zelf. We hebben afgesproken dat de politie alleen ingrijpt bij excessen. Van horecaondernemers verwachten we dat ze éénmalig waarschuwen bij drankgebruik onder de achttien en daarna mensen uit hun kroeg verwijderen. Bij evenementen buiten zal gecontroleerd worden bij de op het bezit van alcohol, net als voorgaande jaren. We hebben tienduizend polsbandjes voor achttienjarigen en ouder. Ook doen we mee aan de campagne NIX18”

De gemeente Roosendaal heeft aangegeven wél extra maatregelen te zullen nemen om te kunnen handhaven, maar daar pas aanstaande vrijdag mee naar buiten te willen komen.