Politiek

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel: ‘Verwaarlozing in kliniek’

19-02-2014 14:50

Tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum (privékliniek), waar vooral verstandelijk gehandicapte veroordeelden worden behandeld, is door en door verrot. Een ex-medewerker van de kliniek en tevens klokkenluider vertelt aan Vrij Nederland hoe patiënten elkaar kapot trappen zonder dat het personeel ingrijpt, hoe patiënten zeer ernstige medische aandoeningen hebben die niet serieus worden genomen en hoe een patiënt het voor elkaar kreeg zich een jaar lang niet te wassen of te verzorgen waardoor hij onder de aangekoekte stront kwam te zitten en zijn teennagels zich in zijn eigen vlees hadden gekruld. Ook hier greep geen enkel personeelslid in.

Het verhaal (“leestijd 34 minuten”) op de site van Vrij Nederland leest als een horrorthriller. De patiënt die door de andere patiënt kapot werd getrapt (“er werd net zo lang met schoenen met stalen neuzen tegen zijn schouders geschopt tot ze totaal verbrijzeld waren”) pleegt uiteindelijk zelfmoord door met een scheermes zijn halsslagader door te snijden. Degene die hem kapot trapte werd nooit aangehouden, slechts naar een andere kliniek overgeplaatst.

Indoor schaatsbaan

Klokkenluider Rien van Zeeland vertelt ook dat het niet persé geldgebrek is waardoor in deze kliniek patiënten als poep onder een schoen worden behandeld. “Er was een sportschool met de modernste apparaten, met Kerst werd er een indoor schaatsbaan aangelegd. Er was geld voor allerlei interne cursussen voor het personeel, bijvoorbeeld agressietraining – daar werden professionele acteurs voor ingehuurd. Maar na verloop van tijd merk je dat er iets niet klopt, en dat de inhoudelijke zorg ernstig tekortschiet”, aldus de klokkenluider tegen Vrij Nederland.

De reactie, bij wijze van wederhoor, van de leidinggevenden van deze faalkliniek is op z’n zachtst gezegd stuitend te noemen: volgens hen kent ‘de heer Van Zeeland een uitgebreide geschiedenis van het zoeken van media-aandacht wanneer hij zich niet kon vinden in de wijze van werken bij zijn werkgevers’.
Karaktermoord op critici dus. Dit terwijl Vrij Nederland zich basseert op meerdere bronnen dan alleen klokkenluider Van Zeeland alleen en ook de bewijsdocumenten in bezit heeft.

Ook op de website laat De Rooyse Wissel weten ‘zich niet in het beeld te herkennen’, en er ‘nadrukkelijk afstand van te nemen’. Verder is het de schuld van Vrij Nederland zelf omdat die een uitnodiging voor een gesprek zouden hebben afgeslagen.

‘Totaal verrot’

Volgens ingewijden tegen ThePostOnline is dit artikel ‘nog maar een topje van de ijsberg’ en is het TBS-systeem in Nederland ‘totaal verrot’.

Eerder al werd bekend dat in diverse TBS-klinieken sprake is van seksuele relaties tussen personeel en veroordeelden. Toen bleek dat dit in werkelijkheid op veel grotere schaal voorkomt maar dat klinieken hier geen melding van maken, ook al zijn ze dat volgens de wet wel verplicht.